L'exconsellera d'Educació, Dolors Bassa, fa temps que ha deixat de confiar en la justícia, però tampoc perd l'esperança. El Tribunal Suprem té previst dir si revoca o no el tercer grau als presos polítics. Tot fa pensar, i tot indica, que els retirarà el règim de semillibertat. Tant pot ser demà, com d'aquí una setmana, però la decisió arribarà aviat i Bassa ho té clar: "Tinc la bossa feta a casa per si haig de tornar demà a la presó". La republicana veu que tot apunta que haurà de tornar i no entén el per què.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

Precisament, al que s'agafa la justícia és a una de les famoses frases del procés: "Ho tornarem a fer". I Bassa es pregunta qui ho diu encara això o qui ho ha dit perquè de fet, ella, mai ho va arribar a pronunciar però va més enllà: "Si estem inhabilitats no ho puc tornar a fer, per tant s'hauria d'aclarir què vol dir la frase perquè per ideologia no es pot empresonar a ningú. Jo continuaré pensant que sóc independentista, la meva convicció és aquesta, i si només es basen amb això és molt greu".

La previsió que en fa és la mateixa que la seva companya, Carme Forcadell. L'expresidenta del Parlament va assegurar que "aquest serà l'últim cap de setmana" que tindrà "fora de la presó" perquè el Tribunal Suprem li revocarà el terceu grau, en declaracions a TV3 dissabte passat.

El paper de la Fiscalia

Bassa se sent malament perquè "s'ha creat un relat per part de la Fiscalia que no és el verídic, fictici i d'interpretacions" que s'ha denunciat al Tribunal Suprem. A més, lliga els arguments d'aquesta entitat amb un partit polític determinat i no és lliure. Les seves declaracions, a Aquí Cuní, han arribat en paral·lel a les del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska sobre els delictes de sedició i rebel·lió: "Per conductes menys greus, pot ser que la resposta penal sigui excessiva". Així doncs, obre la porta a revisar-ho però la tanca pels presos independentistes.

La consellera, novament, veu que la via Marlaska tampoc és la solució i recorda el tempo de les tramitacions dins la justícia espanyola: "L'indult que tramitem està demanat al Tribunal Suprem. I vull recordar que el Suprem està trigant igual a resoldre els recursos com ho va fer per una sentència d'un judici que va tenir 52 sessions. Parlar de rapidesa en l'indult és impossible". Per això, Bassa aplica una filosofia pròpia: "He après a viure al dia amb les conviccions que són les millors i no fer idees de futur perquè si no, mentalment, acabaria destrossada. La política ja no és líquida, sinó volàtil i no puc posar totes les expectatives en l'indult i el canvi del codi penal".

Eleccions

Sense perdre de vista el 14 de febrer, Bassa veu Esquerra com "la clau no per governar Espanya, sinó perquè Catalunya vagi millor". La idea de pactar amb l'estat o arribar a una entesa també se la fa seva: "Hem d'aconseguir els recursos perquè ara estem dins l'estat i més amb la pandèmia. Cap polític pot entendre que no s'insereixi, ho veig com una manera de ser actiu i tenir més incidència perquè Catalunya millori".

També es desmarca dels altres: "Estic a ERC perquè crec en una manera de fer republicana, Junts pensa d'una manera més de centre-dreta. Cadascú té les seves conviccions i ha d'acceptar el seu camí. Al Congrés. Esquerra incideix, Junts no té tants diputats i no ho pot fer de forma tan directa".