La sortida de la presó de dones d’Alcalá Meco de Meritxell Borràs i Dolors Bassa arribava aquest dilluns als volts de les 15.50, després de pagar la fiança, i 32 dies exactament després de ser internades de forma cautelar per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el passat 2 de novembre. Borràs i Bassa marxaven en una furgoneta color gris platejat i han exhibit immediatament un somriure de felicitat a les famílies, que els esperaven a les portes del penitenciari, juntament amb una munió de diputats i senadors d’ERC i el PDeCAT, que han esclatat en un aplaudiment.

Els fills de Bassa han pujat al furgó, així com la mare de Borràs i ràpidament han marxat de la presó, direcció casa seva. A l’altre cotxe hi havia la comitiva dels demòcrates, entre ells, el coordinador general David Bonvehí i el diputat Carles Campuzano. Per la banda dels republicans, hi havia el portaveu al Congrés, Joan Tardà, els diputats Joan Capdevila i Jordi Salvador, la senadora Mirella Cortès, així com Elisenda Pérez i Teresa Vallverdú. També hi assistia la membre de la Mesa del Parlament Anna Simó, i determinats treballadors del Departament de Treball.

La celeritat amb què el funcionari ha dut al penal l'ordre d'alliberament ha sorprès els propis familiars. Aquests haurien avisat Campuzano per dir-los que el procés seria "imminent", cosa que ha forçat el portaveu del PDeCAT a abandonar un establiment d'hamburgueses on era comprant el dinar i personar-se davant d'Alcalá-Meco, segons ha sabut El Nacional. Precisament, un encarregat de la seguretat dels membres del partit és qui ha intentat impedir que es prenguessin imatges de les conselleres i la família, com s'observa al vídeo, atiant el malestar dels fotògrafs.
 

joan tarda
Joan Tardà, Mirella Cortès / EM

campuzano bonvehi
Carles Campuzano, David Bonvehí / EM

Captura de pantalla 2017 12 04 a las 16.32.59

Anna Simó (d'esquenes) i familiars / EM

Segons fonts jurídiques, Bassa i Borràs havien passat aquest mes al penitenciari afligides i han preferit no fer declaracions a la sortida del penal. Inclús, s'havia sabut que Borràs va esquinçar-se un peu en un accident i va haver de ser atesa pels serveis sanitaris. Ambdues s'havien apuntat a diversos tallers que oferia una de les presons femenines més antigues d'Espanya, com ara el de gimnàstica i ceràmica, per passar el temps a l'espera de la resolució que les alliberés, com la del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem, amb fiança de 100.000 euros pagada per Òmnium i ANC amb la "caixa de solidaritat".

Així les coses, el procediment judicial de les exconselleres no s'acaba aquí, sinó que s'allargarà fins quan Llarena resolgui la causa que instrueix, acusades dels delictes de sedició, rebel·lió i malversació. Mentrestant, hauran de romandre a Espanya perquè se'ls ha retirat el passaport i s'han fixat compareixences setmanals al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o al jutjat de proximitat, sent retornades a presó si incompleixen.