Si les assemblees de la CUP ja acostumaven a ser maratonianes, la virtualitat forçada per la pandèmia introdueix un factor extra de complexitat al conclave que els anticapitalistes celebren aquest vespre per decidir si avalen el preacord tancat amb ERC i si, encara que no l'acceptin, faciliten la investidura de Pere Aragonès. La votació serà telemàtica. Hi participaran 1.401 inscrits, que podran emetre el seu vot des de les deu de la nit, quan acabi l'assemblea, fins a les 10 del matí de demà. El veredicte final s'oficialitzarà dijous al migdia.

La CUP és un actor necessari perquè Aragonès pugui ser president, però no l'únic. Si els cupaires s'hi sumessin, faltaria encara el soci imprescindible, Junts per Catalunya, que compta amb 32 diputats. Una negativa dels anticapitalistes podria animar els de Puigdemont a refredar el pacte amb ERC. En canvi, els republicans confien que si la CUP compra, sigui més fàcil arrossegar Junts

Un militant, un vot

A les Assemblees Obertes Parlamentàries, el nom tècnic que s'ha donat a la cita, hi tenen veu els militants de les 11 organitzacions que van formar part de la candidatura de la CUP-UNCPG el 14-F. A més de la CUP, Guanyem Catalunya, Pirates, Arran, Constituents per la Ruptura, Crida Constituent, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista. Poble Lliure, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i La Forja. El vot serà individual, és a dir, que per més que cada agrupació fixi posició, serà cadascun dels participants que acabarà decidint el sentit del seu vot. 

votació cup
Imatge de la pregunta que haurà de respondre la militància de la CUP. 

La votació s'ha estructurat en un format d'arbre. Hi ha una pregunta troncal de la qual en pengen dues més. La primera determina si es dóna suport o no al preacord amb ERC. Les altres dues especifiquen sobre quin posicionament hauran de tenir els nou diputats de la CUP en la investidura d'Aragonès.

Així, en cas que hi hagi una majoria que rebutgi el document pactat amb els republicans, es dóna l'opció de facilitar igualment la investidura. Si guanya el sí en aquest apartat, els diputats anticapitalistes s'abstindrien, possibilitant així, sempre que Junts s'hi sumi, que Pere Aragonès fos president. Encara hi ha una altra derivada, que és si encara que s'estigui d'acord amb el preacord, es considera que és suficient. En aquest escenari, Aragonès comptaria amb el sí dels escons cupaires, tot i que s'intentaria introduir millores en el document. 

El preacord penja d'un fil

De la desena d'organitzacions que integren la candidatura, a més de la CUP, només n'hi ha una que obertament s'hagi posicionat a favor de l'acord i de la investidura, que és Guanyem Catalunya, precisament el partit de la cap de llista i presidenta del grup parlamentari, Dolors Sabater.

Guanyem qualifica l'acord de positiu, i el veu com "un punt de partida en el qual caldrà aprofundir, concretar, calendaritzar i establir mecanismes de control". "Hi veiem la predisposició d’ERC a iniciar canvis en aquesta legislatura, i hi caldrà seguir amb valentia", asseguren, alhora que fan una crida a JxCat a sumar-s'hi.

Menys optimista és Poble Lliure. Tot i mostrar-se favorable al document, expressen els seus recels. Segons ha pogut saber aquest diari, l'organització troba a faltar que el text incorpori el paper del Consell per la República i rebutgen donar dos anys de marge a la taula de diàleg. Tanmateix, estan satisfets amb les mesures socials acordades i asseguren que treballaran per incloure "com sigui" les seves demandes a l'acord.

A l'altre costat, emergeix el rebuig de formacions amb pes com Endavant Arran. També Lluita Internacionalista ha qüestionat frontalment l'acord. Endavant creu que "no hi ha elements suficients per votar-hi a favor". Des d'Arran retreuen als republicans el seu paper al Govern en la repressió contra manifestants independentistes i també en l'elaboració de lleis com la coneguda llei Aragonès. També acusen ERC de basar la seva estratègia a llançar falses promeses d'independència.

En el comunicat emès ahir per Lluita Internacionalista, l'organització alertava de la "podemització" dels anticapitalistes, i feia una crida a rebutjar el pacte recordant que res havia canviat en ERC i JxCat per donar suport al seu Executiu. També alertaven del perill per a la convocatòria de mobilitzacions que té prometre dos anys d'estabilitat als republicans.

Al mig, i sumant encara més incertesa sobre què passarà, hi ha formacions com Pirates de Catalunya, que dona llibertat als seus militants a l'hora de votar. Des del partit indiquen a aquest diari que en els debats s'han manifestat veus que lamenten que el preacord presenta punts de millora en àmbits com la seguretat, l'ordre públic o la lluita antirepressiva. Però en matèries com l'ecologisme o el dret a l'habitatge "hi ha bons passos endavant", apunten.

Queda clar, doncs, que el debat al si de la CUP serà agitat. La militància tornarà a tenir la clau. Aquesta vegada, però, l'última paraula la tindrà Junts per Catalunya

A la imatge principal, Riera i Reguant conversen amb Aragonès. / Roser Gamonal