El sobiranisme ha tornat a sortir aquest divendres al carrer com a símbol de suport al vicepresident primer i la secretària quarta de la Mesa, Lluís Corominas i Ramona Barrufet respectivament, que han declarat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigats per un suposat delicte de desobediència en haver permès votar resolucions relacionades amb la convocatòria i celebració del referèndum.

Els membres de la Mesa han estat acompanyats pel president del Govern, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i membres de l’Executiu. La comitiva també ha inclòs diputats dels partits sobiranistes i amb la presència de l’expresident Artur Mas i els exconsellers Irene Rigau, Francesc Homs i Joana Ortega, tots ells en processos judicials. Les entitats també han donat suport als membres de la Mesa i han recordat que continuaran estant “al costat de tots els que estan lluitant per fer realitat la veu de milers de catalans”, com ha dit la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras.

La declaració de Corominas i Barrufet s’ha donat quatre dies després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la vicesecretària primera, Anna Simó, haguessin de comparèixer davant del TSJC per la mateixa qüestió. Aquest divendres els membres de la Mesa querellats han acompanyat Corominas i Barrufet a l’entrada del tribunal, on han evidenciat el seu suport amb abraçades i mostres d'afecte.

Entrada TSJC   Sergi Alcàzar

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb els membres de la Mesa Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Anna Simó i Lluís Corominas. Fotografia: Sergi Alcàzar

Com va passar dilluns, els membres de la Mesa, Govern, partits i entitats han estat acompanyats de centenars de persones que han sortit al carrer per criminalitzar la justícia espanyola i reclamar la independència de Catalunya. Pancartes d'“Adeu TC” han estat acompanyades dels crits de “fora, fora, fora la justícia espanyola” i han recordat als investigats que “no esteu sols”. 

"Demanem a la Mesa que no deixi de fer la seva feina"

“Demanem a la Mesa que no deixi de fer la feina que li pertoca, que és deixar-nos fer tots els debats, presentar totes les propostes polítiques, poder-les defensar, debatre i votar". Així s'ha expressat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, després de la declaració de Lluís Corominas i de Ramon Barrufet davant del TSJC. Rovira ha manifestat el seu suport als membres de la Mesa i ha defensat l’actuació d'aquest òrgan.

L’expresident Artur Mas també ha valorat la investigació dels membres de la Mesa i ha lamentat que hagin de ser jutjats “per la via penal pel fet d’haver promogut el debat i per haver deixat votar”. De fet, el mateix Mas ha estat imputat —tot i que ha recorregut contra la sentència al Tribunal Suprem— per haver permès la celebració de la consulta del 9-N.

Sobre les declaracions de l’exministre José Manuel García-Margallo, Mas ha assegurat: “Operació Diàleg, pel govern espanyol, vol dir requisar les urnes, agafar la competència dels Mossos, fer una gran destrossa, i després començar a parlar”.