Silenci a Ferraz. Guirigall als territoris. La treva s'ha acabat. El PSOE enfronta aquest dissabte el comitè on es ratificarà per unanimitat el 'no' a Mariano Rajoy. La posició es mantindrà fins a la cerimònia d'investidura, segurament a finals de juliol. Hi ha divisió sobre què passarà després. Una minoria voldria que Pedro Sánchez ho intentés amb Podemos i Ciutadans i una majoria no vol anticipar si el futur és l'abstenció. L'agitació de les aigües ha permès al secretari general soterrar el debat sobre la pèrdua de 5 escons respecte del 20-D. Els 85 diputats tensen la situació del partit. 

Aquesta setmana Pedro Sánchez s'ha trobat amb els seus barons a la seu de la formació. Tots han coincidit que el PSOE és l'alternativa al Partit Popular i no poden ser la crossa per mantenir-lo a Moncloa. Emplacen Mariano Rajoy a intentar la investidura, però l'apressen per la "lentitud" amb que busca aliats. La veu discordant va ser la del president la Junta d'Extremadura. Guillermo Fernández Vara va defensar unes "mínimes abstencions" per deixar passar els populars. Després de la reunió a Ferraz ha reiterat el 'no'.  

Salvada la qüestió immediata, el dubte si Sánchez ha d'intentar acords amb Podemos i C's reapareixerà en el comitè federal. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la líder del PSOE a les Illes Balears, Francina Armengol, van exposar que si Rajoy fracassa en la investidura "la Constitució indica que ho ha d'intentar la següent llista". Ambdós mantenen el 'no' fins al final, juntament amb el líder del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, i la presidenta de la gestora del PSOE de Galícia, Pilar Cancela. Tudanca veu el l'abstenció "un suïcidi" per als seus.

Un altre grup de barons vol restar en l'oposició i defugen dels costos de temptejar la investidura. El president d'Aragó, Javier Lambán, va propinar una desqualificació a la proposta d'Armengol. "És producte de la tramuntana, que en determinades èpoques de l'any altera les ments" va arribar a afirmar.

Les alternatives per assumir un govern amb Podemos han entrat en via morta. El president de Castella - la Manxa, Emiliano García-Page, va advertir sobre "estirar el xiclet" intentant un pacte amb la formació morada i els partits independentistes. "Això no ho discutirem tantes vegades com perquè acabem fracturant el PSOE. Cal anar amb compte, una cosa és estirar el xiclet, una altra cosa és retorçar la realitat i una altra cosa molt diferent és prendre responsabilitat" va sentenciar el manxec. Page creu que aquestes actituds generen desafecció.

La forma com aixecar la negativa al PP ha començat a perfilar-se per tal d'evitar noves eleccions. Les federacions madrilenya i basca van ser les primeres en passar per Ferraz. Sara Hernández, líder del Partit Socialista a Madrid, va deixar en el aire la possibilitat d'un segon comitè federal on es debatés aquesta posició. "Aventurar el futur ho tenim molt complicat. Fins al dissabte és un 'no' a Rajoy" va respondre preguntada per la qüestió.

Sánchez ha destacat al llarg de la setmana pel silenci sobre les afirmacions contraposades dels seus barons. L'estratègia de sortir d'escena entre crits al·liens li ha permès camuflar la fallida electoral del passat 26 de juny. La responsabilitat és compartida amb Andalusia: dos dels diputats van caure en la comunitat sud d'Espanya. La constatació s'ha notat en la disminució dels decibels de la presidenta andalusa, Susana Díaz. Díaz no ha pressionat Sánchez després d'una reunió curta i cordial. El lideratge del madrileny serà ordre del dia més endavant.