El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres els pressupostos del 2021, amb el vot favorable dels grups que conformen el govern municipal —BComú i PSC—, d'ERC i de la Barcelona pel Canvi de Manuel Valls i Eva Parera. 

Pel govern local era essencial aprovar aquests comptes públics, que han de ser la resposta a la crisi econòmica i social que ha provocat la pandèmia de la Covid-19. Amb aquest argument ha recaptat el suport de 30 dels 41 regidors del consistori. Per la seva banda, el PP s'hi ha abstingut, mentre que JxCAT (5) i Cs (4) han votat en contra.  

Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi Hosteleria restauracio - Sergi AlcazarBars de la Barceloneta, tancats arran de les mesures restrictives implementades per la Generalitat per frenar la crisi de la Covid / Sergi Alcàzar

Increment dels pressupostos del 6,5%

A més, els comptes públics de l'any vinent arriben a la xifra rècord de 3.231 milions d'euros, amb la qual cosa creixen en 197,5 milions (un 6,5% més) amb relació als del 2020.

Al detall, aquests pressupostos preveuen una despesa corrent que supera els 2.400 milions, mentre que les inversions s'apropen als 800 milions. Aquestes, principalment, inclouen les obres pendents dels comptes del 2020 paralitzades per la pandèmia de Covid-19.

D'altra banda, per fer front a la crisi social i sanitària que ha desencadenat l'emergència sanitària, s'incrementarà en 150 milions el deute de l'Ajuntament alhora que el govern municipal ha pactat amb ERC que es destinaran a això 300 milions. A més, l'acord amb els republicans preveu que la taxa de terrasses es mantindrà rebaixada en un 75%, revisar les quotes que es van fixar a la fi del 2019 i implantar una taxa al comerç electrònic durant el 2021.

En aquest mateix ple també s'ha aprovat congelar les ordenances fiscals per al 2021 amb el suport dels regidors de BComú, PSC i ERC. Aquestes tres formacions també han votat favorablement a implementar un recàrrec municipal a l'impost turístic, que s'aplicarà a partir del juny.