Després que ahir el Tribunal Suprem obrís una causa penal contra l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, pel presumpte blanqueig de capitals en el ja conegut cas Taula, i que diferents formacions demanessin la dimissió de la senadora, avui membres del Partit Popular han sortit en tromba a pressionar la senadora i instar-la que deixi el seu escó al Senat.

Entre aquestes veus ha aparegut la del candidat a lehendakari pel PP, Alfonso Alonso, que, en una entrevista a Onda Vasca, ha deixat anar que Barberá "ha de pensar en el partit en què ha militat tant de temps i ha de prendre una decisió adequada avui" perquè, si no, "ho haurà de fer la direcció del partit", l'ha avisat.

Preocupat per tot el que es juguen els populars a les urnes el proper 25-S –tant al País Basc com a Galícia–, Alonso s'ha lamentat que la seva formació "no es mereix anar amb aquest perjudici a les espatlles" i, és precisament per això, que espera "una reacció clara" per part seva.

Impossible d'aguantar...

Malgrat que ha apel·lat a la "cautela", perquè considera que hi poden haver qüestions que afectin persones "que poden ser innocents", Alonso ha subratllat que "tothom té dret a defensar la seva innocència", però, això sí, cansat i amoïnat per la seva candidatura a lehendakari, ha posat en relleu que "arriba un moment en què ja no s'aguanta més i crec que hem arribat a aquest moment i l'hem sobrepassat".

A parer seu, "sobrepassar" el moment vol dir que "ja ha causat molt perjudici" i, a més, "escandalitza la gent". I no només això. També s'ha lamentat que això ha causat un "gran disgust" al PP basc perquè, després de treballar "molts anys" a Euskadi, ara es veu "perjudicat". "Aquestes notícies vénen de fora, però a nosaltres ens colpegen com un mall". 

...i pensar en Espanya

A totes aquestes veus també s'hi ha sumat la del candidat a la presidència de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, que ha deixat anar en acabar un acte de campanya que "espero que Barberá pensi en Espanya i el PP abans que en ella mateixa".

Feijóo l'ha emplaçat a prendre una decisió després de passar "molt de temps" en política i amb una trajectòria que la va portar a guanyar "moltes eleccions" i a tenir "molt suport electoral a la seva ciutat".

Ara bé. Tot i haver dit tot això, el candidat del PP gallec ha assegurat que no dubta de la seva innocència, però, això sí, ha assegurat que aquesta decisió servirà per "facilitar la governabilitat d'Espanya i els interessos de la política neta i transparent".

Molt ferida (i trista)

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha volgut posar de manifest a RNE que l'encara senadora "està molt ferida", però s'ha mostrat convençut que no farà res que perjudiqui el partit, del qual n'és una de les fundadores, ni tampoc a Mariano Rajoy per "l'entranyable amistat que els uneix".

Margallo ha fet pública la seva esperança que Barberá anunciï aquest matí quina és la decisió que prendrà i ha justificat que ahir baixés de l'AVE a Conca quan va conèixer la decisió del Suprem perquè "està sotmesa a una pressió realment important" i va creure convenient no assistir al Senat per "no desviar l'atenció".

Sumar, no restar

El president del PP extremeny, José Antonio Monago, s'ha afegit a les declaracions dels seus companys i ha posat sobre la taula que "el que no suma en política, resta, i ara el que es necessita per formar govern són elements que sumin i ni que restin". I, per tant, aquesta situació "s'ha de resoldre".

Si no ho resolgués ella mateixa, l'expresident balear i també senador, José Ramón Bauzá, s'ha mostrat confiat que el PP "farà el que toca i el correcte", tot i que a parer seu "ara com ara, l'única persona que pot assumir la responsabilitat i prendre una decisió és ella".

Alberto Fabra, també senador popular, ha apostat per ella i s'ha mostrat confiat que "prendrà la decisió correcta com ha fet sempre".

A tot drap

La diputada popular Celia Villalobos ha sortit en defensa de Barberá assegurant que "és una persona profundament honesta", però, això sí, li ha recomanat que renunciï "a tot drap" al seu escó al Congrés, però no per la polèmica generada i per la possible imputació, sinó perquè un dels magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem és Cándido Conde-Pumpido, que va ser fiscal de l'Estat durant l'època Zapatero, i considera que "mai ha estat imparcial".

Altres, però, com la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, han evitat pronunciar-se sobre el futur de l'exalcaldessa valenciana.