Davant l'amenaça de la variant Òmicron, el govern espanyol insisteix en què l'Estat no ha detectat cap cas confirmat i ha imposat restriccions però tampoc la suspensió immediata d'aquells que arriben procedents de Sud-àfrica i els països veïns on aquesta variant ha pres força.

La detecció d'aquesta nova amenaça del coronavirus coincideix amb la celebració de l'Assemblea de l'Organització Mundial del Turisme, OMT, a Madrid. La jornada comença avui i ja ha provocat l'alerta de l'Aeroport de Barajas, ara anomenat Adolfo Suárez, per poder controlar l'entrada de més d'una trentena de delegats procedents d'aquests països.

FFDbeO7XMAQtCjGCartell promocional de l'Assemblea Mundial de Turisme

Així doncs, vindran de Sud-àfrica però també de Namíbia, Lesoto, Botswana, Zimbabwe, Zàmbia i Esuatini. En paral·lel, diversos països ja han suspès vols amb Sud-àfrica. El primer va ser el Regne Unit i l'han seguit França, Itàlia, Alemanya, Singapur, Àustria, Dinamarca i Israel, entre d'altres. El mateix han fet Unió dels Emirats Àrabs Units, l'Aràbia Saudita, Filipines i Egipte. 

Què exigeix Moncloa?

Espanya, que no té vols directes amb Sud-àfrica, ha mantingut les restriccions habituals a l'entrada de viatgers procedents d'aquest país i Botswana. En paral·lel, el Ministeri ha avançat que adoptarà "amb caràcter imminent" una resolució de la Direcció General de Salut Pública per exigir a aquells passatgers que provinguin de països de risc, a més de la vacunació, una prova PDIA (test d'antígens o PCR). I també proposarà suspendre els vols en el proper Consell de Ministres. Però les mesures no afecten, de moment, a una Assemblea mundial sobre turisme que ja avui ha donat el tret de sortida.

L'Assemblea reunirà presencialment 150 delegats de tot el món, 500 comptant els virtuals, segons informa aquesta organització que pertany a les Nacions Unides. És a dir, l'OMT representa la mateixa institució que l'OMS, una per turisme i l'altra per salut. Ambdues però, ara topen en un conflicte d'interessos.

Molts dels delegats africans ja van arribar la setmana passada i, a la vegada, es fa difícil entendre com poden imposar una quarantena obligatòria a tots ells de deu dies si la jornada implica, precisament, la presencialitat d'ells a tots els actes. Una altra incongruència és que s'ha decidit mantenir aquest celebració però no la conferència de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) a Ginebra, Suïssa, precisament, per la mateixa raó.

El més anecdòtic del cas és que la capitalitat de Madrid arriba per la renúncia de Marrakesh davant el risc epidemiològic. La 24a sessió de l'Assemblea General començarà amb la celebració de la sessió plenària dels membres afiliats de l'organització, en la qual compartiran iniciatives per a la recuperació del turisme i idees per al creixement sostenible. També s'espera que aprovin el marc jurídic revisat pels membres afiliats i es tancarà el proper 3 de desembre. 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'un aeroport