L’Associació de Víctimes i Afectats pel Coronavirus (ANVAC) ha omplert aquest diumenge de banderetes espanyoles una avinguda principal de Múrcia dins de les accions que estan duent les darreres setmanes amb el suposat objectiu d’homenatjar els morts per coronavirus.

 

 

Com ja s’havia fet en anteriors diumenges a Madrid, València i Sevilla, aquest matí s’han col·locat més de 50.000 banderetes espanyoles, en aquesta ocasió a l’avinguda Juan de Borbón de Múrcia. Des de primera hora del matí que diversos voluntaris han fet l’estesa de la simbologia espanyola. “Múrcia es lleva mostrant un sentit homenatge a la memòria de les víctimes del coronavirus a Espanya”, ha afirmat l’entitat, per afegir que “des d’aquí seguim lluitant per recuperar la dignitat que ens han pres”.

 

Sense permisos a València

Aquesta escampada de banderes ha trobat moviments de rebuig. Tant a Sevilla com a la platja d’Alboraia, a tocar de València, grups contraris a l’acció van retirar algunes de les banderes. A la platja valenciana, a més, s’ha obert un expedient per la manca de permisos per a dur a terme l’acció a primera línia de mar.

Entre els motius per qüestionar les accions d'ANVAC hi ha l'exhibició de patrioterisme ultranacionalista simbolitzat en una bandera on no tots els ciutadans se senten representats, però també l'ús de plàstics i fins i tot l'ocupació de l'espai públic amb simbologia no neutral, un argument utilitzat per grups unionistes per retirar llaços grocs a Catalunya. Val a dir que en aquest sentit, l'anterior fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, va afirmar que tan legal era posar símbols com retirar-los.