La decisió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, d'obrir una oficina de promoció de la llengua castellana ha obert un conflicte amb Salamanca, que també reivindica ser la capital d'aquest idioma. L'alcalde de la ciutat, Carlos García Carbayo, la Universitat, i les acadèmies d'idiomes han replicat expressant el seu malestar. "La nostra hegemonia és indiscutible. La protegim, la defensem i no hi renunciarem", ha indicat l'alcalde de Salamanca, segons elDirario.es.

Segons dades de la Junta de Castella i Lleó, dels 50.000 estudiants que cada any arriben a la comunitat a aprendre, perfeccionar o practicar el castellà, al voltant de 35.000 trien la ciutat de Salamanca. Aquestes dades converteixen a la ciutat, segons l'alcalde, en alguna cosa així com "la capital de l'espanyol" i en un dels referents del turisme idiomàtic de país. 

Salamanca tem perdre aquest reclam si ara Madrid emprèn la idea de promoure el coneixement del castellà. La ciutat té també una oficina del castellà, com la posada en marxa a Madrid, però fa gairebé 20 anys que es va posar en marxa. Hi participen l'Ajuntament, la Cambra de Comerç, les 14 escoles de castellà de la ciutat, la Universitat de Salamanca i la Universitat Pontifícia.

Surt en escena Girauta

 

El nomenament de Toni Cantó per dirigir l'oficina del castellà a Madrid ha causat molta polèmica perquè molts observadors ho han considerat un "xiringuito" per trobar un càrrec per a l'exdirigent de Cs. Cantó ha rebut avui el suport del seu excompany de files Joan Carles Girauta, cosa que ha encès la xarxa. "És molt afortunada Isabel Díaz Ayuso per poder comptar amb algú com Toni Cantó. Als qui parlen de xiringuito: això se'ls posa als inútils. He compartit grup parlamentari amb en Toni i era el nostre millor actiu. Xiringuitos? A això aspiren els mediocres que l'insulten", assenyala.

Cantó ha defensat que aquest nou departament, que depèn de la Conselleria de Cultura, Turisme i Esports, no és "un xiringuito" i s'ha mostrat "il·lusionat" i agraït amb Isabel Díaz Ayuso, per posar-lo al capdavant d'aquesta nova oficina creada perquè s'ajudi a coordinar "la feina de tot el que té a veure amb l'espanyol per a la creació de riquesa i ocupació".

"No em sorprèn la virulència amb què l'esquerra ha rebut aquest nomenament perquè tot el que tingui a veure amb l'espanyol, per desgràcia al nostre país, ha estat sempre molt atacat pel PSOE, pels seus aliats nacionalistes i per Podemos. No esperava que es rebés aquest projecte amb afecte", ha subratllat. "Està bé que Ayuso faci el contrari. Altres països fan de l'ensenyament de la llengua un gran motor econòmic i volem potenciar coses que tenen a veure amb la cultura o amb projectes audiovisuals", ha detallat.

Cantó cobrarà 75.084 euros a l'any pel nou càrrec que li ha proporcionat la presidenta de la Comunitat de Madrid.