Jornada entretinguda a les Corts Valencianes aquest dijous. Compromís ha portat al ple una nina Barbie per denunciar la "censura" del govern PP-VOX a l'Ajuntament de Borriana (Castelló), on la Regidoria de Cultura, en mans de Vox, no ha acceptat la incorporació al catàleg municipal de les pel·lícules 'Barbie' (Greta Gerwig, 2023) i '20.000 espècies d'abelles' (Estibaliz Urresola, 2023). El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha tret des de la tribuna, durant una pregunta al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (PP), "una Barbie censurada" per "un diputat que el va fer president, un diputat de la seva majoria", el parlamentari de Vox i regidor de Cultura de Borriana, Jesús Albiol. La nina portava una bandereta de 'llibertat d'expressió' amb una cara amb la boca censurada.

Carlos Mazón ha respost al síndic de Compromís que ha vist la pel·lícula 'Barbie' i li encanta: "M'encanta la cançó, m'encanta la música i m'encanta l'alcalde de Borriana", del PP. També la vicepresidenta del Consell de la Generalitat, Susana Camarero, ha afirmat que dona suport a les paraules de l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, arran de "la polèmica inventada i engrandida per vostès", un alcalde que ha dit que "no taquin el nom de Borriana", segons ha apuntat la consellera.

El vicepresident Vicente Barrera (Vox) ha afirmat que no tots els DVD que arriben a la biblioteca tenen per què ser admesos, i ha assegurat que també ha anat al cinema a veure 'Barbie' amb la seva filla i la seva dona. El síndic de Vox en les Corts, José María Llanos, ha llançat un missatge al regidor de Cultura de Borriana i diputat en les Corts, Jesús Albiol (Vox): "Gràcies pel teu compromís, per la teva coherència, pels teus principis. Aquests són llops amb pell de xai, compte tinguem els valencians".

Barbie, una perillosa agent del feminisme radical

Baldoví, que ha col·locat la nina Barbie en els escons de Compromís, al costat dels cartells de vaga en el sector de l'Educació convocada per a aquest dijous, ha dit en la seva intervenció que és "una perillosa agent del feminisme radical, una agent secreta o de l'Agenda 2030, una Barbie que ha de tornar a treure la bandera de la llibertat d'expressió". I ha ironitzat en dir que la comunitat científica està "fascinada" amb el descobriment d'abelles que van per sota de l'aigua, després que Albiol es referís a la pel·lícula espanyola com "20.000 espècies d'abelles submarines". El portaveu de Compromís ha preguntat retòricament a Mazón si "no li fa vergonya que un dels seus censuri una pel·lícula guanyadora de tres Goyas".

'El Niño Jesús no odia a los mariquitas'

Per la seva part, durant la sessió d'aquest dijous a les Corts, el síndic del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha llegit fragments del quadern irònic d'activitats 'El Niño Jesús no odia a los mariquitas', de l'historietista Don Julio, denunciat pel grup jurídic ultradretà Advocats Cristians. Muñoz ha assegurat que el donarà a la biblioteca de Borriana, que està sofrint "la censura de la dreta i l'extrema dreta". Un llibre "tan senzill" que diu que Franco no sols era una figura històrica, també un dictador, ha exposat Muñoz. Mazón li ha respost que, en "el seu afany" per convertir-lo en franquista, li ha portat "un còmic", mentre que ell ha aportat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que aquest dijous publica que se sotmeten a informació pública les bases reguladores per a la concessió de subvencions a l'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!