En una vista de poc més d'una hora, sense sortir-se del guió, l'advocat de l'Estat i l'advocada de Badalona han defensat, un, els interessos de la Delegació del govern espanyol per tancar l'ajuntament el 12 d'octubre i, l'altra, per garantir els drets dels seus treballadors i el seu dret de "la llibertat ideològica i de culte".
Tot el govern en ple, menys l'alcaldessa, que continua de viatge a Colòmbia, han presenciat el cara a cara entre els dos lletrats. La lletrada del consistori badaloní ha al·legat que "hi ha hagut una certa mala fe per part de l'Advocacia de l'Estat després de tenir fa 5 mesos la resolució publicada, esperar el 10 d'octubre i arribar a una situació sense requeriment previ a l'Administració local ni intent d'apropament".
També ha retret al jutge que no es demanés l'acord amb els sindicats com a aclariment previ i que s'hagi privat "el compliment de garantir la llibertat ideològica i de culte" dels treballadors que preveu la llei. L'advocada ha insistit: "Es tracta de respectar-nos els uns als altres i la llibertat ideològica de cadascú", i que no s'ha retirat del calendari laboral de Badalona el 12 d'octubre.
L'advocat de l'Estat ha ratificat tot el que ja es va recórrer des d'un principi i ha seguit defensant que treballar el 12-O "comprometia" políticament els treballadors de Badalona. Ha mantingut que l'actuació de l'Ajuntament de Badalona podia provocar un perjudici irreparable i afecta els interessos tradicionals de la Festa de la Hispanitat.
L'Ajuntament de Badalona ha demostrat que hi ha un document publicat que determina un calendari establert i que no s'ha actuat de fet. El document recull la negociació amb els sindicats per poder treballar el 12 d'octubre o un altre dia.
Portarà conseqüències estripar la interlocutòria?
Elena Moreno, la lletrada del consistori badaloní, ha estat clara i directa mentre s'adreçava al jutge, que ha estat en tot moment amb la mirada perduda durant les intervencions. L'advocada ha donat un toc de realitat a la vista quan ha contextualitzat el moment actual, amb una societat on hi ha activitat els dies festius: "Vivim al segle XXI. Els hospitals, comerços, l'Ibex 35, jutges, fiscals... han treballat el 12 d'octubre, fins i tot els advocats dels grups municipals de l’oposició de Badalona". I s'han sentit riures a la sala. I és que ahir al migdia el president del grup municipal del PP va anar als jutjats de guàrdia de Badalona a denunciar el govern de la ciutat per desobediència per haver obert les oficines tot i la prohibició del magistrat. Un procés penal que seguirà una altra via i que no es creuarà en la causa que s'ha vist avui justament, també per voluntat del mateix magistrat.
I és que si el jutge hagués volgut "castigar" el gest dels regidors de Badalona i l'estrip de la seva interlocutòria, hauria demanat a la Fiscalia si volia obrir actuacions. Però no ho va fer i avui ni tan sols la Fiscalia s'ha personat a la vista pública que s'ha fet a la Ciutat de la Justícia.
Per tant, només queda la remota opció que el magistrat es reservi en les seves conclusions fer esment de l'actuació de l'Ajuntament de Badalona obrint ahir les oficines i estripant el document.
Però aquests fets ja tenen una altra via. És la penal i és la que la Fiscalia no va tenir temps de fer-ho perquè ahir es va agafar el dia de festa i el PP es va avançar presentant la denúncia per desobediència al jutjat de guàrdia.
"Per què això passa a Badalona i no passa a altres llocs?"
Tot i que a la vista només estaven convocats els advocats, el Govern de Badalona en ple ha volgut ser-hi present. Els sis regidors que ahir van treballar han arribat minuts abans acompanyats dels altres tres que per diversos motius van fer festa.
La delegació badalonina ha arribat pocs minuts abans de les 11 del matí encapçalada per l'alcalde accidental, Oriol Lladó, i el tercer tinent d'alcalde, José Tellez. Téllez, que, per cert, s'ha assegut a la sala davant per davant del jutge a qui va estripar la interlocutòria.
A la sortida, aplaudiments per als regidors, i algun crit en contra, i declaracions a la premsa mostrant més tranquil·litat davant possibles conseqüències judicials.
L'alcalde accidental, Oriol Lladó, ha volgut recordar que ahir van "obrir molts ajuntaments" com han fet els últims anys i s'ha preguntat: "Per què això passa a Badalona i no passa a altres llocs?". Segons Lladó, "hi ha una excepcionalitat de la ciutat i segurament hauríem de mirar el valor simbòlic que té per a determinades formacions el nostre municipi", referint-se al PP i a l'exalcalde Xavier García Albiol.
Sobre la denúncia per desobediència que ahir va presentar el PP i que ja s'ha admès a tràmit, Lladó ha mantingut que hi ha "un dret que està per sobre, que és el de la representació política, que és el que es va exercir ahir".
Un govern ferm
Pel que fa a les declaracions que aquest matí ha fet el portaveu del PSC Àlex Pastor postulant-se com a futur alcalde de Badalona, en un govern alternatiu, Lladó li ha tret importància. "Qualsevol proposta de govern alternatiu primer de tot ha de ser possible i el que s'ha presentat avui no és possible", ha dit replicant Pastor perquè el PSC necessita 14 regidors per governar fent un pacte.
I ha tret pit: "El govern de la ciutat encapçalat per Dolors Sabater és un govern ferm que la setmana passada arribava a amplis acords per aprovar les ordenances i impulsar polítiques socials d'interès comú".