Després de rebre la resolució judicial que prohibia que l'Ajuntament de Badalona obrís avui part dels seus serveis d'atenció a la ciutadania, el govern municipal va fer trucar al departament de Recursos Humans als 47 treballadors que havien decidit treballar el 12 d'Octubre perquè es quedessin a casa.

En dues hores escasses, des de que es rep la interlocutòria i el govern compareix en roda de premsa, es truca els treballadors per dir-los que no vagin a treballar. No se'ls va donar cap opció de fer el contrari, ha explicat un d'aquests treballadors a El Nacional.

Es tracta d'un dels treballadors que volia treballar per convicció, perquè "jo no tenia res a celebrar", ha dit, i perquè la seva àrea d'atenció al públic quedés coberta, perquè la resta de companys de feina sí que s'havien agafat festa. Avui, ha tret el cap a les oficines del Viver per veure quina era la situació, però fent cas dels seus superiors, no ha intentat entrar a treballar.

Oriol Lladó, primer tinent d'alcalde de Badalona, ha explicat que justament es pren la decisió d'acatar la resolució del jutge "perquè afectava tercers", referint-se als treballadors que avui volien anar a la feina.

Instancies demanant informació

Els regidors han assumit la feina d'atenció al públic. Tot i que no poden tramitar res, sí que poden recollir les peticions que facin els ciutadans que avui han anat a l'Ajuntament. Molts ho han fet per mostrar el seu suport i han entrat a presentar una instància. "La majoria demanen informació", diu la regidora de convivència i participació Fàtima Taleb, una de les que ha atès més ciutadans avui, tot i que no hi ha una xifra oficial encara de quanta gent ha anat a fer tràmits a l'Ajuntament.

Les instàncies són simbòliques i demanen tot tipus d'informació que es tramitarà demà. Entre les peticions hi ha la d'una entitat de nova formació que pregunta què fer per oficialitzar-se. Els regidors que avui les han recollides els hi donaran tràmit demà.

Hores tenses

Des de que el Govern compareix ahir en roda de premsa per anunciar que acata la decisió del jutge fins que el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, trenca aquest matí la interlocutòria del jutge i s'obren les portes de l'Ajuntament, hi ha tota una tarda i nit tensa i amb la pressió de si cal desobeir o no. El missatge de la CUP és clar i avui s'ha pogut veure en la concentració a les portes de les oficines municipals del Viver. 

Les xarxes socials també van saltar ahir des del primer moment reclamant la desobediència que finalment, d'alguna manera, s'ha acabat fent aquest matí. 

La tensió es palpa avui en els rostres dels dos màxims responsables de l'Ajuntament mentre Dolors Sabater és a Colòmbia, en un viatge institucional. Lladó i Téllez encapçalen l'acte de desobediència en mig dels suports de destacats dirigents de la CUP i Òmnium. ERC -soci de govern a Badalona- també ha fet acte de presència a primera hora amb la senadora republicana Esther Capella i l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández.

Demà, als jutjats

Demà els regidors de Govern estan citats al jutjat. Argumentaran que el seu acord amb els sindicats és legítim i per això s'havia decidit obrir una part de les oficines d'atenció al públic. La citació és d'ahir, la inclou la interlocutòria.

Però ara, a més de justificar el perquè volien obrir i permetien treballar a qui ho volgués, també hauran de justificar la seva desobediència d'avui, obrint les portes de les oficines municipals, quan el jutge va prohibir explícitament fer-ho.