La convenció estatal del PP ja ha abandonat la moderació de la primera jornada, llavors amb Mariano Rajoy i Alberto Núñez Feijóo. Avui l'escenari s'ha traslladat a Sevilla i el convidat estrella ha estat José María Aznar. L'expresident del govern espanyol acostuma a no defraudar mai, i avui ha estat especialment desencadenat quan ha sorgit el seu tema estrella: Catalunya. L'exdirigent conservador ha carregat contra l'independentisme i contra el govern espanyol de coalició, amb contundència: "Espanya és una nació, no set, ni quatre, ni vint-i-una. No és un estat plurinacional, ni multinivell, ni la mare que els va parir". Ha eclipsat Pablo Casado per complet.

Aznar, que ha fet costat el PP de Pablo Casado en el seu rellançament, s'ha estès en la qüestió territorial, que considera que és la més greu que pateix Espanya avui. I ha carregat les seves armes contra el govern espanyol. Primer, per les seves aliances parlamentàries: "Una organització terrorista com Bildu és soci del govern. Els qui han fet un cop d'estat... són socis del govern". També contra el paper de l'Advocacia de l'Estat en l'afer Puigdemont: "Que sigui utilitzada per a impedir que un pròfug sigui extradit a la justícia espanyola és un autèntic escàndol i una vergonya". I ha sortit en defensa del monolingüisme a les institucions de l'Estat: "A les institucions de Madrid es parla castellà, que és l'idioma que tothom entén".

Munició no li ha faltat a Aznar, tampoc contra l'Església Catòlica. Ho ha fet després que el Papa Francesc demanés perdó per la conquesta de Mèxic. No l'ha citat directament, però se l'ha pogut entendre perfectament: "En aquests moments en què es demana perdó per tot, jo no ho faré, ho digui qui ho digui". Ha sortit en defensa de la història d'Espanya: "Amb els seus encerts i els seus errors, jo me'n sento orgullós i no demano perdó". 

Després d'uns anys en què José María Aznar s'havia anat allunyant de Gènova, avui ha volgut tancar files amb l'actual president del Partit Popular, a qui ha dit: "Seràs president del govern d'Espanya". I ha reblat: "A més, ho faràs bé".

Casado i el Papa

En aquest context hiperventilat, Pablo Casado no ha estat menys. També ha carregat contra el Papa Francesc i el seu "revisionisme històric", que ha valorat com una "estupidesa". Ha sortit en defensa de la nació espanyola, "després de Grècia i Roma la més important de la història de la humanitat pel que fa a la contribució a la resta de països". I ha reblat: "El fenomen de la Hispanitat ens ha d'enorgullir malgrat la llegenda negra, la cultura de la cancel·lació i aquesta estupidesa del revisionisme històric patrocinat per les formacions que ocupen el govern espanyol".

L’acte d’aquest dijous forma part de la quarta jornada de la convenció estatal del PP, que es desenvolupa a través de 25 taules de debat en sis ciutats espanyols, culminant el cap de setmana a València. Fonts de la direcció de Gènova expliquen que amb aquest conclave Pablo Casado busca rellançar la marca del Partit Popular, situar-lo com a alternativa a l’actual govern espanyol i “ampliar el PP a la dreta i l’esquerra”. Tot això, entre la pressió de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i els avisos dels dirigents més moderats del partit. Entre l’espasa i la paret.

Rajoy i González, en paral·lel

En paral·lel a Aznar, mantenien un diàleg dos expresidents espanyols més, Mariano Rajoy i Felipe González. Però en un to molt diferent. De fet, tots dos han coincidit a defensar el diàleg amb la Generalitat. L’expresident conservador ha respost a la seva manera: “A mi em sembla bé que es parli. Jo he parlat”. Ara bé, també ha assenyalat que “no li agrada” que sembli que els dos governs “estan al mateix nivell”. En primer lloc, perquè “no és el mateix nivell”. En segon lloc, perquè creu que “en qualsevol mena de conversa convé cuidar tota la resta, perquè aquí tothom té els seus problemes i les seves històries”. I ha deixat clars els límits, que no deixen de ser els del govern de Sánchez: “Aquí hi ha un límit, que és la Constitució. De la Constitució i del principi de sobirania nacional no pot disposar cap dels qui s’asseuen a parlar allà”.

Felipe González també ha estat preguntat per la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, i també n’ha avalat l’existència, amb els seus límits i línies vermelles: “Estaria en contra d’un diàleg amb la Generalitat? No. I en contra de l’altra meitat de Catalunya que no representa la Generalitat? Tampoc”. En aquest sentit, l’expresident socialista ha dit que “no satanitza” i que veu bé el diàleg “si es fa des del respecte a la Constitució”.