L'expresident del Govern espanyol José María Aznar ha assegurat que a Espanya s'ha viscut "un cop d'estat secessionista" que, segons la seva opinió, "no ha estat desarticulat". "És possible que la conseqüència del cop sigui com que els colpistes continuen i que el Govern d'Espanya està avalat pels colpistes", s'ha preguntat.

En la ronda de preguntes de la trobada mantinguda en el marc dels cursos d'estiu de la Universitat de Màlaga (UMA), Aznar ha explicat que tradicionalment en la història els qui produeixen un cop d'estat "poden guanyar o perdre, però que es quedin on són és una cosa bastant insòlita".

Així, ha dit no entendre "com els dirigents polítics espanyols no són conscients del mal institucional i del perill que suposa que hi hagi a Espanya un cop d'estat que no hagi estat desactivat", apuntant que alhora es va produir "un moviment en favor de la unitat del país i de la nació, que no s'havia produït mai."

"Aquest és un cabal polític com no hi ha hagut mai i els líders polítics actuals han estat incapaços d'aprofitar el més increïble cabal polític que s'ha creat a Espanya des de fa molt temps", ha lamentat, apuntant que aquest cabal "s'ha perdut".

Per a l'expresident 'popular', "l'expressió major d'aquesta pèrdua està que es forma un govern com a conseqüència d'una moció de censura, minoritari i que rep el suport dels radicals d'esquerra i dels colpistes".

Aznar ha assegurat que li preocupa que això "produeixi mal institucional, que està produint" i un "debilitament objectiu de la nació espanyola i una disminució objectiva de les seves possibilitats". Per això, ha indicat que si el centreesquerra "està en la radicalitat", el centredreta nacional "tenen una responsabilitat immensa".

Ha apostat, així mateix, per enfortir l'Estat i ha assenyalat que la política és "una activitat molt menyspreada pel conjunt de les opinions i és desagradable i d'alt risc per a qui la vol practicar". Així mateix, ha afegit que en general "el nivell de la gent que està disposada a dedicar la seva vida al servei públic ha decaigut d'una manera cridanera, podria dir-se fins i tot que dramàtica".

Ha al·ludit a la incidència "del fraccionament" en la majoria dels països, que porta a "viure en un món d'enorme confusió, en el qual té avantatge el que té sistemes institucionals molt sòlids," encara que ha incidit en la importància de la política que "és la que fa les coses i organitza la vida dels altres". "Si la política dels països la poses en mans del pitjor de cada casa, el resultat no serà el mateix", ha dit.

L'expresident ha advocat per ser "conscients que les respostes equivocades del populisme i nacionalisme no poden ser les respostes que garanteixin un món amb cert ordre en el futur, sinó que l'expressió d'aquells principis que han nuat l'estabilitat en les últimes dècades és el millor que ens pot passar".

"Tornar a parlar una altra vegada de llibertats, de drets humans, tolerància, democràcia, separació de poders, de pluralisme, és molt important, fer-ho possible és molt important i lluitar contra les tiranies no només del políticament correcte sinó de les que es poden derivar del desenvolupament incontrolat de les noves tecnologies és una de les tasques més emocionants que podem tenir els que estimem la llibertat", ha manifestat.

Aznar ha assenyalat que la democràcia liberal "viu moments difícils" i està "en crisi", apostant per "reforçar els aspectes que fan d'aquest sistema polític el millor dels que ha existit, el que més estabilitat, prosperitat i seguretat ha produït".