La gestió de la pandèmia que ha fet Isabel Díaz Ayuso al capdavant de la Comunitat de Madrid ha generat molta controvèrsia. En el seu moment va prioritzar, per exemple, mantenir la restauració oberta per davant de prendre mesures per frenar l’avanç de la covid a la regió. D’entre aquestes decisions polèmiques, avui la Cadena Ser ha fet públic que la Comunitat va vacunar ja el passat desembre a congregacions religioses cristianes. 

Segons un document fet públic per l’Associació Madrilenya d’Infermeria (AME, per les seves sigles en castellà),  es van administrar 1.585 dosis a les Carmelites Descalces, les Missioneres Eucarístiques de Natzaret o, entre altres, les Filles de la Caritat, on se’n van inocular fins a 188 dosis en només uns dies. La vacuna a Espanya es va iniciar el 27 de desembre i segons marcaven els protocols, els primers grups a qui es destinava eren usuaris de residències i treballadors en primera línia contra la covid. En cap cas congregacions. 

1.585 dosis 

Segons revela l’informe, Madrid va destinar a la Creu Roja per mitjà d’un contracte d’urgència a vacunar a aquestes persones a partir del mateix 27 de desembre. Tot just quatre dies més tard, el 31, aquesta tasca es va frenar en sec i no es va reprendre fins al març. 

Segons ha apuntat a la Ser Víctor Jiménez, president de l'AME, aquell esperat 27 de desembre només estava permesa la vacunació de tres grups: "Persones grans a residències i el seu personal, personal sanitari, i personal sociosanitari". A més, la vacunació de persones majors de 80 anys de Madrid que no vivien en centres geriàtrics no va començar fins a finals de febrer, havent-se de desplaçar, ja que la Comunitat no preveia la vacunació a domicili.

"Els grans dependents no es van poder vacunar fins al març perquè no hi havia cap protocol específic per anar a vacunar-los al seu domicili", apunta Jiménez. Per contra, els religiosos, beneficiats, es van vacunar abans d'hora i a més la Creu Roja es va desplaçar fins a les congregacions. 

Ayuso es justifica

Davant aquesta notícia, la presidenta Ayuso ha sortit a defensar-se de pressa a les xarxes. A Twitter ha fet una piulada en què justifica la vacunació d'aquestes congregacions pel fet que s'ha reproduït també a altres zones de l'Estat, i perquè qui se’n va beneficiar eren persones d'una edat avançada. A més, ha assegurat que no se les va prioritzar i que es mereixien protegir-se davant el virus per la seva "tasca impagable". 

twit diaz ayuso

Molts madrilenys no han comprat els motius de la presidenta i li han retret que els avis de la comunitat van haver d'esperar dos mesos més que els que pertanyien a les congregacions per vacunar-se. Fins i tot, li han recriminat, alguns van haver de fer cua a grans recintes com l'hospital Zendal, al mig del no-res. D’altres han criticat que aquesta prioritat ha estat en perjudici d'altres persones majors, lamentat que s'escudi en el fet que altres comunitats, sense indicar quines, van seguir el mateix protocol. 

"No tens vergonya" 

Mónica Garcia, candidata de Más Madrid a la Comunitat i metgessa, li ha recriminat que "no té vergonya" per reconèixer que ha afavorit els seus amics, saltant-se els protocols i abandonat a les persones a residències geriàtriques. 

En canvi, la presidenta de Madrid també té els seus fans que justifiquen totes i cadascuna de les seves accions. En aquest cas ha estat Juan Manuel Góngora, un capellà taurí a qui Twitter ja ha censurat  en altres ocasions qui ha dit que "Sembla que el problema per aquesta gent és que portin una còfia i no un hijab". 

A la imatge principal, Isabel Díaz Ayuso a missa / Europa Press