La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dijous una ampliació al 25% de la bonificació de l'Impost de Successions i Donacions per a germans, oncles i nebots. L'ha avançat en una compareixença davant els mitjans durant el seu viatge oficial a Lisboa, on s'ha reunit amb l'alcalde de la capital portuguesa, Carlos Moedas, i ha mantingut una trobada amb empresaris. "Actualment està al 15% entre els germans i 10% entre oncles i nebots, però quan aquesta mesura es pugui aprovar a l'Assemblea de Madrid, serà efectiu al moment i començarà a beneficiar a més d'11.500 contribuents", ha desgranat la dirigent madrilenya.

A més, Ayuso ha recordat que aquest era un "compromís electoral" que va adquirir amb els madrilenys amb motiu de les eleccions del passat 4 de maig i que posen ara en marxa en un moment en el qual també volen deflactar els trams de l'IRPF i que s'aplica una reducció de mig punt en tots els trams d'aquest impost. Així, la presidenta ha emmarcat aquesta mesura en una "bateria de propostes de rebaixes fiscals per acompanyar a tots els ciutadans però, especialment, a aquells ciutadans que estan en situacions més difícils en aquests moments".

"Endinsar-se en la política de baixa fiscalitat"

El que pretén la Comunitat de Madrid, segons ha traslladat Ayuso, és "enfonsar en aquesta política de baixa fiscalitat" que ja hi ha, per exemple, en països com Portugal. "Tant de bo algun dia n'arribem a tenir una com aquest país, on directament aquest impost, com passa a tota la Unió Europea, ni tan sols ja no s'aplica, no existeix", ha indicat. Com a exemple, la presidenta ha assenyalat que "un nebot que hereti 100.000 euros pagarà 4.400 euros menys que en aquells llocs en els quals aquest impost es continua cobrant del tot i respecte al que ja s'estava bonificant, s'estalviarà entorn dels 2.650 euros".

En el cas d'un germà mort, si la persona rep 200.000 euros, podrà arribar a estalviar-se fins a 12.000 euros sobre la quota tributària. D'aquesta manera, l'Executiu autonòmic inicia la tramitació d'aquesta nova mesura, elevant a audiència pública durant 15 dies hàbils el text de l'avantprojecte de llei. Transcorregut aquest temps, el procediment marca obtenir els informes interns per poder ser aprovat pel govern madrileny passat l'estiu. Posteriorment, es remetrà a l'Assemblea per al seu debat i aprovació definitiva. Es calcula que la mesura suposarà un estalvi de 48,3 milions d'euros als madrilenys. Aquest anunci es produeix després que s'aprovés l'augment en la deducció en l'IRPF per naixement o adopció de fills i una reducció del 25% de les cotitzacions a la Seguretat Social en la contractació de cuidadors.