El Parlament de Catalunya ha constatat que el català ha de ser llengua d'acollida per a les persones nouvingudes a Catalunya per facilitar la seva integració social i la igualtat d'oportunitats. Per això, qualsevol nova legislació, tant del Parlament com de les cambres espanyoles, ha de respectar la lletra i l'esperit de l'Estatut. Així es desprèn del punt d'una moció de Junts, que la cambra ha avalat avui amb el suport de tots els grups excepte Vox i Partit Popular català, que hi han votat en contra. Tot plegat després de l'acord entre el PSOE i Junts per a la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat, i és que els juntaires volen fer obligatori l'aprenentatge del català per atorgar permisos de residència. De fet, el punt aprovat per la cambra catalana recorda el punt 6.2 de l'Estatut, en el qual s'assegura que el català és la llengua oficial de Catalunya i que també ho és el castellà, que és la llengua oficial de l’Estat espanyol. "Totes les persones tenen el dret d’utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les", diu l'article de l'Estatut de Catalunya.
Precisament, aquest punt va ser un dels retallats en la sentència contra l'Estatut del Tribunal Constitucional el 2010. De fet, Junts per Catalunya recollia que aquella sentència, en la qual s'escapçava l'estatus de la llengua catalana com a cooficial, era una "aberració jurídica i democràtica insòlita" en els països occidentals. "Això ha suposat i suposa el manteniment de la supeditació de la llengua catalana i castellana en tots els àmbits", diu el punt. Tot i això, ha estat rebutjat per la cambra catalana, amb els vots de PSC, PP i Vox i l'abstenció dels Comuns.
Apostar per la reciprocitat amb el País Valencià i les Illes
En un altre punt aprovat, el Parlament reclama al Govern col·laborar amb els governs del País Valencià i de les illes Balears per a fer efectiva la reciprocitat televisiva adaptant els múltiplex per a permetre la recepció mútua de les emissions de les respectives televisions públiques aprofitant "les oportunitats i possibilitats" de la plataforma 3Cat. També ha prosperat la petició a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) usar el català en tots els seus serveis, productes i emissions; i un altre apartat que insta el Govern a l'ús institucional del català "en tot el domini lingüístic català i en tots els canals" de l'executiu.
A més, ha rebut llum verda un altre punt de la moció que insta el Govern a adoptar mesures especials per a garantir "la posició del català com a llengua pròpia i plenament oficial en totes les subvencions i contractes de la Generalitat" i que els beneficiaris d'aquestes garanteixin l'ús del català. Es reclama que les empreses tinguin disponibilitat d'ús del català en els seus llocs web, d'atenció al públic, en la seva documentació i en les seves xarxes socials.