El Tribunal Superior de Londres ha inclòs l'oficina d'ACCIÓ Londres en la llista de béns a embargar de manera cautelar per executar el laude arbitral que hi ha obert contra el govern espanyol per la pèrdua d'inversions en renovables durant l'executiu de Mariano Rajoy. Des d'ACCIÓ s'està analitzant legalment la notificació del tribunal britànic, però avancen que en tot aquest procés legal la Generalitat "no hi té res a veure". Segons ha confirmat ElNacional.cat, des del Govern ja es treballa en la seva defensa jurídica.

Pel que fa a l'activitat d'ACCIÓ a la capital britànica, aquest procés no l'afectarà. L'oficina seguirà "operant al 100% per a les empreses catalanes". De manera que aquest cas no afecta la feina que s'està desenvolupant. 

L'oficina d'ACCIÓ està situada al 17 de Fleet Street, on també hi ha la delegació del Govern al Regne Unit. Tanmateix, aquests darrers no es veuen afectats per l'execució del laude arbitral que està duent a terme la justícia britànica. Altres béns que sí que estan afectats per aquest laude són l'Instituto Cervantes i els seus actius bancaris. 

El govern de Rajoy i la retallada a les renovables 

Tot plegat prové de les retallades del govern de Mariano Rajoy, concretament en el camp de les energies renovables. L'any 2013, l'Executiu del PP va aprovar una reforma legislativa que va reduir la rendibilitat de diverses instal·lacions de renovables, tot dins del seu pla de retallar ajudes, despeses i subsidis amb motiu de la crisi. 

Tot plegat va reduir els beneficis esperats per alguns inversors internacionals que es van dirigir a les corts d'arbitratge internacional i van denunciar Espanya, i es van presentar 51 arbitratges en diferents tribunals, la majoria davant el Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) -un organisme dependent del Banc Mundial- davant el que en total reclamaven uns 10.000 milions d'euros. 

L'actual govern espanyol promulgar el Reial decret llei 17/2019, que va atorgar a les plantes afectades per la reforma una rendibilitat garantida del 7,39% fins al 31 de desembre del 2031. Aquesta mesura ha frenat les denúncies d'inversors, però no ha tancat els casos oberts amb anterioritat. Segons informa Efe, s'han dictat 29 laudes, sis els ha guanyat l'estat, dos s'han anul·lat, 19 més estan pendents i tres demandants han tirat la tovallola. Tot plegat ha acabat esquitxant ACCIÓ, que treballa per la seva defensa davant unes conseqüències d'un cas en què no tenen res a veure.