"Quantes evidències necessita el Govern català i el president Aragonès per abandonar la via d'un pacte amb l'estat i retornar d'una vegada per totes a l'esperit de l'acord d'investidura?". Aquesta ha estat la pregunta que ha llançat aquest dimarts el diputat de la CUP Xavier Pellicer des del faristol del Parlament, des d'on ha valorat el discurs del president el dia de Sant Esteve, en el qual va defensar la necessitat que aquest 2022 serveixi per desbloquejar el conflicte amb l'Estat, què la negociació avanci i comenci a aportar resultats tangibles. 

Pellicer ho ha dit ben clar: el pacte amb l'estat és impossible, i és per això que ha demanat a Aragonès que comenci a treballar per generar les condicions per exercir l'autodeterminació: "Començar a construir les condicions per celebrar un nou referèndum d'autodeterminació i fer-ho aquesta legislatura i amb el compromís del poble de Catalunya", ha declarat el diputat anticapitalista, que ha demanat no quedar-se amb els braços plegats i marcar un horitzó conjunt per avançar "amb una agenda pròpia que deixi d'anar a remolc d'un estat que no ens reconeix". 

 

Així mateix Pellicer ha sostingut que la taula de diàleg ha fracassat, que ja va néixer fracassada des del primer moment perquè exclou l'autodeterminació, i ha retret a Aragonès anar tard per treballar en una alternativa als macroprojectes caducs, al model de Foment, al continuisme i a l'aliança amb el PSOE: "Hi ha una alternativa que passa per posar la Generalitat al costat de la gent". 

La CUP també ha aprofitat la seva compareixença per celebrar la victòria judicial després que la justícia belga hagi denegat el lliurament a Espanya del raper mallorquí Valtònyc. Pellicer ha destacat que evidència que a l'estat hi ha una persecució política, i ha apuntat que malgrat la victòria, és preocupant que una persona per cantar porti tres anys sense poder anar a casa: "És per això que no ens cansarem de dir que els borbons són uns corruptes, lladres i mafiosos". 

Compareixença d'Elena i Argimon

La formació anticapitalista també ha anunciat que ha registrat un escrit on sol·licita la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per valorar les mesures més restrictives de drets preses pel Govern de la Generalitat per aturar la sisena onada de covid, i per explicar quina és la idoneïtat d'aquestes per reduir els contagis, a banda de saber quins resultats ho han avalat. 

A banda d'aquest escrit presentat a les meses de la comissió d'Interior i de la comissió de Salut, també han registrat una bateria de preguntes a la Mesa del Parlament sobre el cost de 50 patrulles de seguretat ciutadana i de 16 unitats d'ordre públic per la nit a partir del 24 de desembre. 

En concret, pregunten a banda del cost, quin és el volum d'hores extra que suposa i quin és el seu cost, i també conèixer quin va ser el nombre total d'agents i recursos desplegats per donar compliment a l'anterior toc de queda, a banda del seu cost econòmic. 

 

A la imatge destacada, el diputat de la CUP Xavier Pellicer / ACN