L'Audiència Nacional ha rebutjat excarcerar l'extresorer del PP Luis Bárcenas fins que la sentència de Gürtel sigui ferma atès "l'important patrimoni econòmic" que té "ocult" a l'estranger i que facilitaria la seva fugida de la Justícia.

Un risc, diu la Secció segona del Penal de l'Audiència en una interlocutòria, que no podria veure's conjurat mitjançant mesures de control com un braçalet telemàtic, tal com proposava la defensa de l'exsenador popular en la seva última petició de llibertat.

Bárcenas també sol·licitava que, en cas de no ser-li concedida la llibertat provisional, se li deixi sortir de la presó els dies 24 i 25 de desembre per poder passar el Nadal amb la seva família, si bé el tribunal afirma que manca de competència en aquest aspecte i que hauria de formular l'esmentada petició al jutjat de vigilància penitenciària.

Bárcenas, actualment intern a la presó de Soto del Real (Madrid), va al·legar que el risc de fuga havia disminuït en haver complert tres anys de presó preventiva, 190 dies de compareixences periòdiques al jutjat, més de set anys de retirada de passaport i 80 assistències al judici.

Tanmateix, el tribunal considera a la seva interlocutòria (contra el qual cap recurs) que la presó "continua sent necessària i proporcionada" en presentar-se els mateixos motius que es van tenir en compte altres vegades en denegar-li la llibertat.

La sentència a la primera època de la Gürtel, per la qual va ser condemnat a 33 anys i 4 mesos de presó i que està actualment recorreguda davant del Suprem, suposa (segons la Sala) "una confirmació provisional dels indicis incriminatoris i per tant de la seva culpabilitat".

"Però a més s'ha valorat l'existència d'un important patrimoni econòmic ocult a l'estranger, que facilitaria la seva sostracció a la justícia, amb el consegüent perjudici a aquesta causa i a les que encara té pendents d'enjudiciament", ha afegit la Sala.

Segons el parer del tribunal, el seu arrelament personal, familiar i social no impediria la seva fugida, en ser el seu fill major d'edat i independent.

Pels magistrats, doncs, l'única circumstància nova ha estat el transcurs del temps des de l'última vegada que se li va denegar la presó (fa vuit mesos), raó que "no és suficient" per considerar que s'ha eliminat el risc de fuga.