L'Audiència Nacional ha processat l'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i l'intenta involucrar en un cas de narcotràfic.

La jutge María Tardón, exregidora del PP a Madrid, considera que l'advocat va cometre un presumpte delicte de blanqueig de capitals, procedents d'una organització criminal dedicada al narcotràfic i liderada per José Ramón Prado Burgaño, conegut per Sito Miñanco, de qui Boye era lletrat. També el processa per falsificació documental.

Boye ha negat en diverses ocasions tenir cap mena de relació amb aquest cas, i ha indicat que un dels advocats que han estat processats, Manuel Puente Saavedra, va incriminar-lo "falsament" en una declaració que va permetre a aquest sortir en llibertat el 2019.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sortit en defensa de Boye, i ha atribuït la decisió de l'Audiència Nacional a la "lawfare", la guerra judicial. "Tothom sap perfectament de què va tot això. Una vergonya, conseqüència de l'enfonsament d'un determinat sector de la cúpula judicial en el fang de la lawfare. De manual. Tot el suport, amic Gonzalo Boye", ha indicat Puigdemont. "Gràcies, president", ha respost l'advocat.

En el mateix sentit s'ha expressat el president Quim Torra, que ha inclòs l'advocat entre els 2.851 represaliats que té Catalunya arran del procés independentista. "Quan dic que tornaria a penjar la pancarta ho dic per afegir-hi els 2.851 represaliats que hi ha Catalunya, inclòs l’amic Gonzalo Boye. Força i endavant, estimat Gonzalo", ha manifestat.

També el diputat dels comuns Jaume Asens ha defensat Boye, i no ha donat credibilitat a la investigació judicial. "L'assetjament sistemàtic contra Boye és un atac intolerable contra l'exercici de l'advocacia. Un altre episodi de #sorolldetogues. Tot el meu suport amic", ha manifestat.

En una acta que s'ha notificat aquest divendres, la magistrada acusa Boye d'haver rebut 10.000 euros pel presumpte blanqueig de capitals. "Va ser l'encarregat d'intentar recuperar els diners mitjançant la confecció d'uns contractes en els quals es fingia la compravenda d'unes lletres de canvi", diu un informe policial de l'acta.

La magistrada processa en el mateix cas també altres 45 persones, entre elles el mateix Burgaño, per presumpta participació en dues operacions amb les quals pretenien introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna i per la creació d'un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts amb la droga.