L'Audiència Nacional ha corregit el jutge que investiga les presumptes pressions a l'extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, i el seu exadvocat, Javier Gómez de Liaño, i ha obligat a Manuel García Castellón a interrogar l'exministra i exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal i al comissari jubilat José Manuel Villarejo com a testimonis. La Sala penal ha acceptat el recurs presentat per Gómez de Liaño contra la decisió de deixar-los fora en considerar que únicament eren "testimonis de referència" i no apreciava la "necessitat i utilitat" del seu interrogatori. 

Es tracta de la peça número 36 del cas Tàndem, que la secció tercera de la Sala penal va ordenar reobrir fa mesos per esbrinar si Bárcenas i el seu exadvocat van patir pressions per terceres persones "vinculades al Partit Popular" perquè "no sortissin a la llum informacions comprometedores o perjudicials" per a la formació relacionades amb la trama Gürtel.  Així doncs, la sala insta a escoltar Villarejo i Cospedal assenyalant que el fet de "que no hagin intervingut en les converses gravades no els col·loca" en una posició de referència si, "com s'assenyala pels intervinents i es reflecteix en les notes, van estar en reunions, situacions o altres circumstàncies que els van permetre conèixer directament els fets investigats".

Informació rellevant pel cas

Gómez de Liaño va sol·licitar la declaració de Cospedal en ser "al·ludida" en converses de diversos investigats analitzades per la Policia. El jutge del cas ho va rebutjar i ara la sala revoca la seva decisió i li insta a citar Cospedal i Villarejo. A més, els magistrats també insten a prendre declaració als advocats José Aliste i a Óscar Jiménez de la Rossa. 

Consideren que els nous testimonis "podrien aportar informació rellevant sobre els fets" i que, per tant, la declaració com a testimoni de l'exnúmero dos del PP, entre altres, és necessària i pertinent. Aquesta línia d'investigació discorre de manera paral·lela al conegut com a cas Kitchen, que també és una peça del cas Villarejo, la número 7, i la instrucció del qual ja ha finalitzat i està pendent dels últims recursos per a, després, assenyalar data de judici.

Origen de la investigació

Aquesta és la peça 36 de la macrocausa anomenada 'Tàndem' que es va obrir arran de la inhibició del Jutjat d'Instrucció 2 de Marbella acordada després d'unes diligències en les quals s'havia ordenat l'entrada i escorcoll en el domicili d'Halit Sahitaj i Jana Kleiner. Sahitaj, segons fonts jurídiques consultades era una mena de mediador que tenia connexió amb el líder de la màfia russa Zakhar Kalashov. 

Arran d'aquesta entrada i escorcoll es va tenir accés pels investigadors a una adreça de correu electrònic en les quals constaven quatre arxius d'àudio que, en data 20 d'octubre de 2014, van ser remesos, des de l'adreça de correu electrònic corresponent al despatx professional de l'advocat Javier Gómez de Liaño. Aquests arxius d'àudio "posarien de manifest de manera indiciària, un encàrrec realitzat per terceres persones vinculades al Partit Popular a fi d'aconseguir mitjançant pressions a Luis Bárcenas i al seu lletrat llavors en el sumari conegut amb 'Gürtel', Javier Gómez de Liaño, que no sortissin a la llum informacions comprometedores o perjudicials per al Partit Popular vinculades amb aquest sumari" segons acte del jutjat de Màlaga que va instruir l'assumpte abans d'inhibir-se.