Els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han enviat a la Fiscalia de l'Audiència Nacional els talls a l'AP-7 convocats entre dilluns i dimecres per Tsunami Democràtic, a més del frustrat sabotatge d'ahir contra l'AVE a Bàscara (Girona), on va ser identificat un cotxe propietat de la filla del president de la Generalitat, Quim Torra.

Ja hi ha un cas obert contra Tsunami Democràtic per presumptes delictes de terrorisme per l'acció a l'aeroport del 14 d'octubre. De fet, d'aquesta investigació surt l'ordre del tancament del web i l'anul·lació del domini de l'aplicació.

La policia el que ha fet ara és traslladar tots els atestats d'aquests darrers dies a la Fiscalia. En les diligències s'ha incorporat el frustrat sabotatge d'ahir contra l'AVE a Girona per diversos activistes dels CDR, on va ser identificat pels Mossos un cotxe propietat de la filla del president de la Generalitat, Quim Torra, en el qual viatjaven dues persones, un home i una dona.

El que no inclou la investigació, per manca de competències, és el tall a la frontera. Va passar tot a la Catalunya Nord on la jurisdicció tant policial com judicial és de França.

La investigació

Els comandaments dels Mossos, Policia i Guàrdia Civil comparteixen l'actuació policial en un centre de coordinació (CECOR) des de l'inici de les protestes independentistes, quan el 14 d'octubre es va fer pública la sentència de Tribunal Suprem contra els líders del procés.

Quatre dies després, l'Audiència Nacional va obrir una investigació per delicte de terrorisme contra Tsunami Democràtic. El jutge Manuel García Castellón va ordenar que es tanquessin les pàgines web i perfils en xarxes socials, obrint una nova línia d'investigació a la ja iniciada contra nou membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts amb precursors d'explosius i plans de realitzar diversos sabotatges.

La causa que se segueix a l'Audiència Nacional no se centra tant en les protestes violentes en si com en la seva organització, de manera que l'objectiu no és assumir les investigacions obertes contra els més de dos-cents detinguts que han deixat les mobilitzacions postsentència, sinó seguir indagant en la possible existència d'una estructura que les dirigeix.

Coincidint amb el seu naixement, Tsunami Democràtic va ser 'saludat' per diferents dirigents polítics independentistes, entre ells Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir quan es van iniciar les protestes que els incidents violents a Catalunya estaven "protagonitzats per grups minoritaris molt organitzats, amb un comandament i una estratègia evident".