L'Audiència Nacional ha enviat a judici l'advocat Gonzalo Boye per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, segons ha informat aquest divendres l'agència Europa Press. L'anunci es produeix en vigílies de les vistes pels exiliats a Luxemburg. Així mateix, també s'envia a judici al narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, conegut com Sito Miñanco, i 47 persones físiques més per la seva presumpta implicació en l''Operación Mito'.

La Sala Penal de l'Audiència Nacional confirma la interlocutòria de conclusió de sumari dictada per la instructora del procediment, la titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 3, María Tardón. A més, també envia a judici cinc persones jurídiques. Boye, en concret, va ser processat per la magistrada per un presumpte delicte de blanqueig de capitals per la seva suposada participació en l'operatiu per recuperar 889.620 euros que la policia havia confiscat a membres de l'organització de Sito Miñanco a l'aeroport de Madrid Barajas.

Tots els acusats tindrien una suposada vinculació amb l''Operación Mito', centrada en la xarxa que presumptament dirigia Sito Miñanco i que va intentar introduir sense èxit a Espanya més de 4.000 quilos de cocaïna en dos operatius diferents que van ser aturats pels investigadors que li seguien la pista des del 2016.

De què s'acusa Gonzalo Boye?

Aquests 'correus humans', que treien els diners ocults en una maleta per moure'ls cap a Colòmbia, van ser detinguts el febrer del 2017 a l'aeròdrom madrileny. Aleshores, segons el relat de la magistrada, els 'narcos' van contactar amb Boye i un altre advocat, Jesús Morán Castro, perquè elaboressin uns documents que justifiquessin l'origen legal dels diners.

Boye i dos advocats més s'asseuran al banc dels acusats per la seva presumpta implicació en l'elaboració de documents i contractes de compravenda de lletres de canvi per recuperar els diners confiscats per la policia.

En aquest context, la Sala Penal ha descartat la sol·licitud de Boye d'arxivar la causa. "Els indicis que es descriuen a la interlocutòria de processament que s'imputen al processat Gonzalo Boye impedeixen el sobreseïment d'actuacions respecte d'ell", ha aclarit. L'advocat també havia instat a la revocació de la conclusió de sumari per a la pràctica d'una sèrie de diligències. Els magistrats, amb tot, afirmen que no està "justificada la seva utilitat per a l'esclariment dels fets".

A la interlocutòria d'obertura de judici oral la Sala ha accedit al que sol·licita la Fiscalia i ha acordat enviar al banc dels acusats tots els processats per la instructora amb una excepció: la d'Amr Lanjri Lahcinoui. Els magistrats han seguit el criteri d'Anticorrupció i han decretat el sobreseïment de la causa perquè no s'ha formulat acusació contra ell.

La reacció de Puigdemont i l'avís que fa a l'estat espanyol

La notícia sobre el judici a Boye ha provocat la reacció del president a l'exili, Carles Puigdemont, que en una piulada ha denunciat el "ramat de notificacions" judicials que s'han conegut aquest divendres, "a una setmana d’una vista molt important", en referència a les vistes a Luxemburg per defensar la immunitat dels exiliats. Puigdemont ha denunciat que darrere de les notificacions hi ha "la mà fosca" de l'Estat i que amb Boye pretenen "desestabilitzar-lo" abans de la gran cita de la setmana que ve. "No ho aconseguiran", avisa el president a l'exili.