El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decidit aquest dilluns reobrir la peça Carol del cas Villarejo. Aquesta peça investiga les relacions de l'examant del rei emèrit, Corinna Larsen, amb l'excomissari José Manuel Villarejo. Segons confirmen fonts judicials, l'empresària ha estat citada a declarar com a imputada el pròxim 8 de setembre. La investigació no afecta directament Joan Carles I. El seu cas, de moment, està en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Aquesta peça va ser oberta després de la revelació de les converses entre Corinna Larsen i l'excomissari Villarejo. A més de l'examant de Joan Carles I, el titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional també ha imputat Rafael Redondo, que va ser soci de Villarejo al Grup Cenyt, i l'empresari Juan Vilallonga, expresident de Telefónica. Estan citats a declarar un dia abans, el 7 de setembre a les deu del matí.

 

En la interlocutòria, el magistrat justifica que, des que va ser arxivada el setembre del 2018, el jutjat ha rebut diversos oficis policials analitzant el material intervingut així com la sol·licitud de cooperació judicial de la Fiscalia suïssa. Per tot això, la reobertura busca esclarir la possible existència d’un encàrrec de Corinna a Villarejo per a l’obtenció a Espanya d’unes dades corresponents a una persona de nacionalitat espanyola, “sense perjudici que això ens pugui portar a altres tipus d’infraccions”.

El jutge instructor constata que, en una de les converses entre tots dos, Corinna va expressar inquietud sobre una assistent personal espanyola que podria estar filtrant informació sobre la seva vida privada. Villarejo li va vendre els seus serveis. García Castellón vol saber si l’encàrrec va arribar a materialitzar-se, perquè podria haver-hi els delictes de suborn actiu i passiu.

Atès que jutge i Fiscalia han discrepat sobre la “connexitat” entre els fets investigats a Suïssa i Espanya, el magistrat demana al ministeri públic que informi sobre la possible existència de connexitat delictiva i sobre la competència de la jurisdicció espanyola per al coneixement dels fets.

No afecta directament l'emèrit

Tot i que en les converses amb Villarejo Corinna va parlar dels comptes de Joan Carles I a Suïssa, aquesta peça no afecta directament les investigacions sobre el rei emèrit. Després d'avançar a Suïssa van passar a mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem a Espanya. El ministeri públic investiga concretament el cobrament de comissions per l'adjudicació de l'AVE a la Meca. La Fiscalia ha reforçat el seu equip amb reputats professionals per "delimitar o descartar" la rellevància penal dels fets ocorreguts des de juny del 2014, quan Joan Carles I va deixar de ser cap de l'Estat i va perdre la inviolabilitat.

Al capdavant de la investigació està el fiscal de sala en cap de l'àrea penal al Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos. Però Campos no treballa sol. Sota la seva direcció col·labora també un equip de tres fiscals del Suprem especialistes en dret penal econòmic: Colom Iglesias Morenor, José Antonio del Cerro Esteban i Juan Carlos López Coig. 

Dos milions per a Corinna

Segons ha revelat El Mundo, el rei emèrit va transferir dos milions d'euros a la seva examant Corinna Larsen a través d'una societat pantalla, establerta a Panamà, per comprar dos apartaments de luxe als Alps suïssos que els dos van freqüentar durant els anys que va durar la seva relació amistosa. El diari ha tingut accés als dos contractes de préstec que va articular el presumpte testaferro suís del Rei emèrit, Dante Canónica, l'any 2009 per dur a terme l'operació immobiliària.