L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a la presó de l'exalcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, per complir la seva segona condemna pel cas Mercuri, que suma tres anys de presó, per instar la policia local a retirar multes als seus familiars. A més, se'l requereix perquè en el termini d'un mes ingressi a la presó per al compliment de la condemna. En un acte, la secció desena de l'Audiència rebutja suspendre l'ingrés a la presó de Bustos, a qui es condemna així com autor criminalment responsable de dos delictes de tràfic d'influències i amb la pena de divuit mesos de presó per a cada un d'ells, a una multa de 400 euros amb cinc dies de responsabilitat personal en cas d'impagament, i a una pena per a cada un dels delictes de vuit anys d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic.

 

 

 

La petició de la Fiscalia 

El passat 11 de novembre la fiscalia va presentar l'escrit d'acusació de la peça 31 del cas Mercuri, que investiga presumptes irregularitats en la contractació en diverses administracions públiques. Segons informava en el seu moment la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que va exercir d'acusació popular, demanava 5 anys de presó per al llavors alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, pels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics, i 3 anys més pel delicte continuat de tràfic d’influències, a més de multes de 205.500 euros i 5 i 7 anys d'inhabilitació, respectivament. També demanaven 5 anys de presó per al seu germà Paco, 5 anys d'inhabilitació especial i multa de 5.500 euros per falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics.

La informació es va fer pública un cop la jutgessa del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, que instrueix el cas Mercuri, va donar per finalitzada la instrucció de la peça número 31 i va donar trasllat de l'escrit d'acusació de la fiscalia anticorrupció. En ell, sol·licitava imposar les corresponents penes als acusats i l'obertura de judici oral. Concretament, aquesta peça investiga la contractació irregular de Marta Solé Costa i de l'exregidora socialista de Sabadell Anna Carrasco al Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i de Carmen Sendrós Díez a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Malversació a la Federació de Municipis 

També aquest 2021, al juliol, l'Audiència de Barcelona va acordar continuar amb la instrucció de la peça 25 del cas Mercuri, en què s'investiga una possible malversació de cabals públics a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El 21 de gener de 2020 el jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona va acordar arxivar la peça en considerar que els fons eren privats, però a l'estiu l'Audiència de Barcelona va estimar els recursos de la Fiscalia i l'acusació popular representada per Sabadell Lliure de Corrupció que justificaven la naturalesa privada dels diners. Entre les presumptes irregularitats hi figuren despeses de caràcter personal, una subvenció i factures sense justificant.

A la imatge principal, Manuel Bustos arribant als jutjats de Sabadell / ACN