El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha dictat un acte aquest divendres en què rebutja prohibir la commemoració de l'Ospa Eguna o Dia de l'Adéu prevista per a aquest dissabte a la localitat navarresa d'Altsasu perquè considera que no hi ha antecedents de delictes en celebracions prèvies que justifiquin tal restricció de drets fonamentals.

La interlocutòria, firmada aquest divendres, ordena no obstant això remetre ofici al Departament d'Interior del Govern de Navarra i a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat perquè controlin l'Ospa Eguna a fi d'evitar que puguin produir-se delictes d'enaltiment, justificació del terrorisme, humiliació de les víctimes o altres. Ordena que si això succeeix, s'identifiqui els autors i es posi en coneixement del jutjat.

Informe de la Fiscalia

Morenor resol en funcions de guàrdia després de rebre aquest dijous informe de la Fiscalia de l'Audiència Nacional sol·licitant la prohibició d'aquests actes que s'organitzen des de l'any 2010 per entendre que reprodueix l'"objectiu tàctic" d'ETA consistent a expulsar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat de les comunitats autònomes del País Basc i Navarra i que, a més, humilia les víctimes del terrorisme.

El Ministeri Públic argumentava a més que "aquests atacs públics al Cos de la Guàrdia Civil com un dels estaments més durament castigats per l'acció criminal de l'organització terrorista ETA comporta a més un enviliment i un humiliació contra les víctimes de l'esmentada organització".