La tensió política que viu la política espanyola i l'ambient de polarització ha arribat al seu punt àlgid durant els darrers dies a causa del pacte entre ERC i PSOE i el possible pacte també amb Junts per permetre la investidura de Pedro Sánchez. Uns pactes que inclouen una amnistia als líders encausats del procés, i que ha propiciat manifestacions de dreta i extrema dreta davant diferents seus del PSOE. Ara, però, alguns manifestants han anat un pas més enllà i han atacat i vandalitzat algunes seus del PSOE d'arreu d'Espanya. De Canàries a Castella i Lleó, passant pel País Valencià i Madrid. Delegacions del PSOE han aparegut amb pintades amb lemes com a “putos traïdors” o “Vota Vox”.

Les protestes pacífiques davant seus socialistes han derivat en actes vandàlics contra algunes seus territorials de la formació socialista. Per exemple, la delegació del PSOE al barri madrileny d'Hortaleza ha estat objecte d'un acte vandàlic durant la matinada de diumenge a dilluns. Individus sense identificar han llançat pintura blava contra la façana de la Casa del Poble (el nom que el partit dona a les seves oficines territorials), situada a la carretera de Canilles número 76 de la capital espanyola. Així ho ha explicat el partit a través d'un comunicat al seu compte de Twitter.

"Promoure l'odi té conseqüències greus. Així ens hem trobat aquest matí la nostra Casa del Poble a Hortaleza. Les paraules dels màxims responsables polítics influeixen decisivament en les accions de la societat", arrencava el missatge, amb una crítica encoberta a les paraules dels líders de la dreta espanyola que han fet una crida a "fer el possible" per aturar el pacte de PSOE amb Junts i ERC que inclouria una amnistia. "La política ha de ser un espai per al debat constructiu i la cerca de solucions, no un altaveu per a l'odi i la violència. Tots els partits polítics han de condemnar fermament les accions que inciten a l'odi i a la divisió. És un requisit mínim per a la convivència", diu el missatge emès per la formació socialista.

L'episodi d'Hortaleza no ha estat un cas aïllat. En les últimes hores, seus socialistes de diferents punts d'Espanya han denunciat ser víctimes de diferents actes vandàlics. Seus del PSOE a les illes Canàries també han estat objecte de pintades amb pintura blava en què es podien llegir missatges com "Traïció" i "Fills de puta". El mateix ha ocorregut a Valladolid, on la seu, situada a l'avinguda Medina del Campo, ha estat objecte de llançament d'ous. Finalment, els socialistes bascos també han denunciat que la seu de Sant Sebastià ha patit quatre atacs els últims quinze dies. Així ho ha explicat Idoia Mendia, secretaria d'estudis i projectes del PSOE, que acusa directament el PP d'aquests actes. "Res de bo pot venir de l'odi que està sembrant Feijóo contra Pedro Sánchez, ja hem vist en altres països on condueixen actituds així.  Feijóo serà l'únic responsable d'allò que pugui passar", ha escrit a X.

Aznar fa una crida a "fer el que es pugui" contra l'amnistia

L’expresident del govern espanyol José María Aznar va elevar el to contra Pedro Sánchez i el seu pla imminent per registrar l’amnistia al costat de les forces independentistes catalanes i basques. En un acte a l’Institut Atlàntic, Aznar ha afirmat que el president del govern en funcions representa “un perill” i “un risc per a la democràcia constitucional espanyola” i ha fet una crida a “actuar” davant una situació que ha definit com a “crisi institucional greu”. “Es pretén un canvi del règim constitucional a Espanya i qui posa la Constitució i l’estat de dret al servei dels que la volen trencar és un risc per a la democràcia espanyola, i el senyor candidat és un perill”, ha alertat Aznar, que ha animat a “actuar sobre aquesta situació de crisi institucional”. "Cadascú que faci el que pugui", ha afirmat l'expresident, en una crida a actuar contra el president en funcions del govern espanyol.