El PSE-EE va denunciar dimarts a la nit un atac contra l'habitatge de la líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia, on desconeguts han donat pintura vermella i pasquins amb la paraula "assassins" i proclames en favor del pres d'ETA Patxi Ruiz, condemnat per assassinar el regidor d'UPN a Pamplona Tomás Caballero.

"S'han creuat totes les línies vermelles. Aquesta gent sobra, com han estat sempre de més a Euskadi la intolerància i el menyspreu a la pluralitat de la societat basca", ha denunciat el PSE-EE en un missatge en el seu compte oficial de Twitter.

L'atac, que es va registrar al voltant de les 22 hores, segons han manifestat a Europa Press fonts de la formació, se suma a altres comeses contra les cases del poble de la formació en els últims dies, set d'ells el Biscaia. També des de Podemos Vitoria-Gasteiz han denunciat l'aparició de pintades a la seva seu de la capital alabesa de suport a Patxi Ruiz, a més de les concentracions a Pamplona en solidaritat amb el pres d'ETA.

En un comunicat posterior, la comissió executiva del PSE-EE ha condemnat l'atac i ha advertit que "s'han creuat totes les línies vermelles". "Aquesta gent sobra, com han estat sempre de més a Euskadi la intolerància i el menyspreu a la pluralitat de la societat basca", ha advertit.

Segons el seu parer, aquest fet suposa una "intolerable agressió a la llibertat i la pluralitat de la societat basca perpetrada per feixistes". Per això, ha insistit que el PSE-EE "no va consentir cap tornada enrere en les conquestes de les llibertats de la societat basca".

"Tampoc l'amenaça directa a una líder d'un partit com el PSE-EE, que a més és candidata a Lehendakari en les eleccions del 12 de juliol. Els autors d'aquests actes sobren a Euskadi, han sobrat sempre. I esperem que tots els demòcrates fem pinya en contra seu", han afegit.

Nostàlgics del terrorisme

L'Executiva dels socialistes bascos ha afirmat que si bé estaven "acostumats al qual els nostàlgics del terrorisme arremetessin periòdicament contra les nostres seus", en al·lusió a les últimes pintades a les cases del poble, "atacar un habitatge d'una dirigent política, que comparteix amb la seva família, per la qual transiten molts veïns, és un acte d'una vilesa extrema, que remunta a les persecucions, amenaces i assenyalaments perpetrats per ETA i el seu entorn en temps que crèiem ja superats".

A més, ha advertit que aquests atacs no acovardiran els socialistes, "com no ho van fer mai els assassinats, les amenaces i la intimidació dels feixistes".

Per contra, la direcció del PSE-EE ha declarat que "continua tenint en la llibertat, la democràcia i la convivència un pilar fonamental de la seva acció política". "També en aquesta nova conjuntura política, en la que la lluita contra el coronavirus i la reactivació econòmica són prioritaris però que, en vista d'atacs com el d'avui, ho continua sent el combat contra el virus de la intolerància que continua niant en una minoria de la societat basca", ha conclòs|acabat.