L'Oficina de Drets Civils i Polítics, impulsada pel Departament de Vicepresidència de la Generalitat, ha xifrat aquest divendres en una vintena els grups d'ultradreta que actuen a Catalunya, que haurien comès 328 agressions en els últims dos anys. Així ho recull el primer balanç d'activitat d'aquest organisme creat pel Govern el mes d'octubre passat.

La gran majoria d’aquests incidents s’han produït a l'àrea de Barcelona, amb 267 casos, mentre que Girona figura en segon lloc amb 40 reclamacions i Tarragona amb 15. Lleida tanca la llista amb 6 casos, segons les dades que ha obtingut el Govern i que han estat recollides per diversos observatoris especialitzats en el tema durant el període de dos anys comprès des del gener del 2017 i fins aquest mateix divendres.

Segons assegura aquest primer balanç, els grups identificats com a ultradreta "s’organitzen de forma paramilitar" i actuen en "municipis de majoria social independentista, amb la voluntat d’intimidar la població". També apunten que aquests grups realitzen "ocasionalment robatoris de material reivindicatiu a la via pública (estelades, pancartes demanant la llibertat dels presos polítics, entre d’altres), o atacs a monuments o plaques commemoratives o de suport a la independència, i a seus d’entitats i cases particulars".

Per altra banda, l'oficina també fa una crida a les víctimes d'aquests atacs, així com també a les que hagin patit "qualsevol atac contra els drets civils i polítics", que denunciïn els fets als jutjats i els posin en coneixement de l’Oficina. 

En els tres primers mesos de funcionament, l'OCDP ha tramitat 30 queixes, reclamacions i peticions ciutadanes. Un 36,7% d'aquestes han estat per incidents comesos per grups d'ultradreta, un 30,1% per vulneracions sobre els drets de participació política, un 6,6% per vulneracions contra el dret a l'honor i un altre 6,6% per actuacions dels cossos i forces de seguretat.