Una associació pro-Guàrdia Civil ha arribat a preguntar-se si Espanya és un estat fallit després de saber que el rei Felip VI no assistirà a l’acte de lliurament dels despatxos a la nova promoció de jutges que se celebra aquest divendres a l’Escola Judicial de Barcelona.

En un tuit en què donen suport a les crítiques de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'organització assegura que poden garantir "la seguretat a tot Espanya". "Si ho ordenen, a Catalunya també", reivindiquen en referència a les manifestacions que es convoquen cada vegada que el Rei trepitja territori català.

Així doncs, els guàrdies civils arriben a la següent reflexió arran de l'absència del monarca espanyol: "L'absència del cap d'Estat per seguretat seria reconèixer un estat fallit. Ho és?".

I és que l'associació no va desencaminada, ja que no sembla que existeixi cap altre motiu que expliqui l'absència del Rei a Barcelona. Després de confirmar la seva assistència, la Casa Reial va comunicar poc després al Consell General del Poder Judicial que Felip no hi aniria. I el curiós és que a l'agenda no hi consta cap altre acte que el substitueixi.

Un altre possible motiu que expliqui l'absència de Felip VI és la no autorització del govern espanyol, segons va defensar en una entrevista a la SER José María Macías, vocal del CGPJ. "Fins on jo sé i he estat informat, la raó indicada a la comunicació és que el govern no ho autoritzava", va comentar.

Alguns mitjans han arribat a apuntar que l’absència del monarca en aquest acte emblemàtic és un gest cap a l’independentisme, en una setmana que es preveu que el Tribunal Suprem faci efectiva la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra.

Malestar entre els jutges

L'APM no ha estat l'única associació que ha mostrat el seu malestar, també l’Associació Judicial Francisco de Vitoria va reclamar explicacions més clares sobre l’absència de Felip VI. Per aquesta associació, que el Rei no presideixi l’acte de lliurament de despatxos és una mala notícia. “Els jutges administrem justícia perquè ens l’atorga el poder públic”, van advertir.

Per la seva banda, el Fòrum Judicial Independent va considerar la notícia greu i també va demanar explicacions argumentant que els nous jutges que aniran destinats a Catalunya han de saber “per què l’Estat, la Constitució i l’ordenament jurídic, el qual van jurar o prometre complir i fer complir, els gira l’esquena en un moment com aquest”.