L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha presentat una petició perquè la llei deixi d'emparar la Fundació Francisco Franco i el text legislatiu que regula les fundacions impedeixi "explícitament" l'activitat a una entitat que "actuï o faci campanyes de difusió contra els drets humans" o que "tracti de convertir en referent moral" persones que els hagin vulnerat. En aquest sentit, la proposta presentada a tots els grups representats al Congrés recorda que els drets humans són un "límit infranquejable de les societats democràtiques" i que aquests "pertanyen a qualsevol persona, independentment de la seva ideologia, credo, opció sexual i diversitat cultural".

L'entitat també trasllada als diputats que el "deure" dels Estats és "protegir, fomentar, difondre i garantir els drets humans així com el seu compliment", a més de la "persecució i condemna de qui hi actuï en contra".

Una "subvenció indirecta"

D'altra banda, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica remarca la "protecció especial" de què disposen les fundacions, ja que donar-los diners desgrava impostos. Això suposa una "subvenció indirecta" i un "agreujant" en el cas de les entitats que no respecten els drets humans.