El negociador de Sumar en l'amnistia, Jaume Asens, ha afirmat que el PSOE i Junts tenen acordat el "95% de la llei d'amnistia", però que la discrepància "està focalitzada en un o dos punts del text", ja que, el partit de Carles Puigdemont "vol anar una mica més lluny" Asens ha indicat en una entrevista aquest divendres a TVE que la presidenta de Junts, Laura Borràs—condemnada a 4 anys i mig de presó, 13 anys d’inhabilitació a càrrec públic per un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental— està exclosa de l'última proposta del PSOE, i per tant no es podria beneficiar de l'amnistia. Tanmateix, Asens ha assegurat que aquest no és problema perquè "Junts ho accepta". 

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

L'exdiputat del Congrés ha assegurat que és "impossible" que no hi hagi acord entre el PSOE i Junts sobre la llei d'amnistia que permeti la investidura de Pedro Sánchez. Asens s'ha mostrat convençut que "les pròximes hores seran determinants" i que estem més a prop que mai d'un acord perquè, segons el dirigent de Sumar es tracta d'una oportunitat històrica per "deixar enrere l'enfrontament" i la "manca d'empatia". A més, ha advertit que una repetició electoral suposaria "donar una segona oportunitat a Vox".

Mateix text per ERC i Junts

Sobre la llei d'amnistia que es negocia amb Junts, Asens ha indicat que és el mateix text que s'ha negociat amb ERC. "No és que siguin dos textos diferents, la diferència és que Junts vol anar una mica més enllà perquè creu que hi ha un parell de coses que no són prou ambicioses", ha dit. El negociador de Sumar ha sostingut que la diferència que impedeix de moment l'acord és "tan poca" que en "les pròximes hores o dies" se signarà, si bé ha apuntat que hi ha "una certa dificultat" i ha demanat no confiar-se: "Perquè a vegades un, quan està a punt d'arribar a la meta, li fallen les forces i pot ensopegar". Amb tot, ha assegurat que "hi ha una voluntat per les parts d'acostar posicions, perquè tant l'una com l'altra estan fent propostes i contrapropostes". 

Asens ha dit que no veu problema al fet que l'amnistia es tramiti per la via ràpida, perquè els partits que la volen porten des de després de les eleccions debatent sobre el tema.

Sense acord entre Puigdemont i el PSOE

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, i Carles Puigdemont han reprès les negociacions aquest divendres a Brussel·les, en una reunió que ha tornat a acabar sense acord entre les dues parts. Les negociacions es van complicar i van encallar la tarda del dijous per l'"abast i les casuístiques" que hauria de tenir la llei d'amnistia, segons les fonts consultades per Europa Press. A diferència del que ha afirmat Asens, des de Junts la inclusió o no de Borràs en l'amnistia provoca diferències al partit "si és amnistiada, pot tornar a ser candidata", avisen. 

Carles Puigdemont va advertir aquest dijous a la nit, que per tractar amb el "sistema polític espanyol" totes les precaucions "són poques". El president ho va dir poc després que acabés sense acord la reunió de la cúpula de Junts per Catalunya a Brussel·les. "Ens hi mantenim, i ens hi refermem", va afegir.