El guàrdia civil canari Luis Corujo ha estat eximit de responsabilitat per aquest cos policial després de carregar contra l'independentisme català a través de les xarxes socials, segons ha explicat aquest dilluns l'associació professional Unió de Guàrdies Civils (UnionGC).

L'episodi va començar públicament el desembre de 2018 quan el diputat d'ERC Gabriel Rufián va citar uns tuits de l'agent convidant el Ministeri de l'Interior a "controlar una miqueta gent" com Corujo.

Més tard el senador d'EH Bildu Jon Iñarritu va interpel·lar el Govern sobre el cas, fent veure que considerava que l'agent incomplia l'obligació de neutralitat que recull la llei.

Per això, se li va obrir expedient disciplinari per possible falta greu que, finalment, ha estat desestimat. UnionGC, al qual és afiliat Corujo, ha detallat a través d'un comunicat que els serveis jurídics de l'associació van donar suport legal a l'agent i van fer valer que el "deure de neutralitat és imprescindible únicament estant de servei (art. 5 Llei 2/86 de FFCCSS)".

Llibertat d'expressió

En aquest sentit, asseguren que "també els guàrdies civils" tenen "dret a la llibertat d'expressió, sense excepció." "Si la seva intenció era provocar la por d'expressar-se, van aconseguir l'efecte contrari, ja que no només es va trobar amb una fèrria oposició de l'esmentat guàrdia civil i de UnionGC, sinó també de gran part de la societat", asseguren des de l'Associació.

Corujo, que es presentava a Twitter amb la seva foto i apel·lava que era guàrdia civil en actiu, va escriure alguns tuits en els quals utilitzava hashtags com 'fascistasCatalanes' o cridant "escòria" a l'independentisme català després dels episodis de l'1 d'octubre i posteriors.

Iñarritu va fer referència en aquell moment a través de Twitter, i igual que Rufián, al compte oficial d'Interior així com a la de la policia espanyola, al qual va ser interpel·lat per l'agent amb el text de l'article 5 de la Llei de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que circumscriu l'"absoluta neutralitat" al moment d'"actuar, en el compliment de les seves funcions."

"En el compliment de les seves funcions"

"Actuar, en el compliment de les seves funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió", diu exactament l'apartat B de l'article 5 al qual tots els protagonistes han anat fent referència en diversos moments.