L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha evitat pronunciar-se aquest dissabte sobre si el jutge Joaquín Aguirre prevarica per haver obert una peça separada per a investigar-lo a ell, al també expresident Carles Puigdemont i a onze persones més dels seus entorns pels suposats delictes de malversació i traïció en el marc de la presumpta 'trama russa'. Així ho havia afirmat prèviament l'advocat de Puigdemont i també un dels encausats, Gonzalo Boye, que ha anunciat una querella contra el magistrat, de la qual Mas afirma desvincular-se. Sobre això, Mas ha dit avui en una entrevista a RAC1 que no és el seu "estil" expressar-se "en aquests termes", però sí que s'ha aventurat a valorar que Aguirre està actuant "amb poc sentit de la justícia total i absoluta": l'expresident ha aïllat l'existència de "determinats estaments" de la Justícia, que no tots, ha subratllat, que actuen d'aquesta manera quan es tracta de l'independentisme català. "Això no és Justícia, és l'aplicació de la llei tal com ells l'entenen", ha sentenciat.

"Absolutament perplex", ha afirmat Mas sentir-se després de la maniobra del jutge. "Ara resulta que som uns agents subversius a les ordres del poder rus, que ens ha aprofitat a nosaltres per desestabilitzar Europa i el món sencer. És aquesta la tesi més o menys, i això és una fabulació absoluta, sense la més mínima base. Però bé, un jutge instructor té aquest poder, que no és petit, d'obrir una causa i començar a investigar", ha valorat l'expresident, que ho ha atribuït a una "imaginació febril" per part d'Aguirre. "No sé si s'ho creu, el que escriu; però si ho fa, és molt preocupant", ha deixat anar Mas.

Mas ha explicat que la setmana vinent començarà a preparar la seva defensa jurídica amb el seu equip d'advocats per "carregar-se" els arguments que esgrimeixen contra ell en la causa, i espera que quedi tot arxivat, com ja li va ordenar l'Audiència de Barcelona que fes al magistrat d'instrucció, si bé el jutge ha decidit platejar "una alternativa per raons d'equitat i justícia, així com per la importància històrica per a la Unió Europea". "Ara toca defensar-se, quan t'acusen de delictes com aquest que poden suposar penes de fins a 20 anys, no és cap ximpleria", ha valorat l'exlíder convergent.

L'expresident també ha manifestat la voluntat de "definir un esquema més o menys comú" amb Gonzalo Boye, de qui assegura que ja té experiència i "ens pot ajudar", tot i que s'ha distanciat de la querella que ha anunciat l'advocat de Puigdemont aquest matí contra el jutge. "No es tracta de posar l'ull en possibles delictes en aquest o en aquell, sinó de fer entendre que un jutge que se li ha demanat que arxivi les investigacions, i que n'obre de noves en relació amb el mateix cas, és una persona que no està actuant correctament", ha argumentat.

Llista conjunta independentista en cas de repetició electoral

D'altra banda, Mas s'ha referit a les negociacions per la investidura a Catalunya. El que veu "més viable" és una repetició electoral, tot i que no creu "que sigui el millor escenari, ni el volgut, ni el desitjable". En aquest cas, l'expresident ha insistit en una llista conjunta de l'independentisme. "Probablement tornaria a quedar primera", ha valorat, recordant la victòria de la candidatura de Junts pel Sí el 2015. Segons ha argumentat l'expresident, en cas que no hi hagués un moviment com aquest, el resultat d'uns nous comicis podria ser el mateix que ara. Mas també ha assenyalat que ERC té ara mateix "moltes més reticències" a aquesta llista conjunta i que es troba en una situació interna complexa que pot dificultar tot.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!