El diari The New York Times publica avui en la seva versió hispana un article de l'escriptor argentí Martín Caparrós, que assegura que "la monarquia espanyola ja no té sentit" i creu que no té cap utilitat.

"Per això, encara que el seu origen no estigués ple de sang i de dictadura, encara que no vingués d'unes matances del segle XX sinó del segle XVI o XVIII, com les altres, aquesta monarquia ja no té sentit. Solucionar-la seria simple, fàcil. El 1931 declarar la república va ser canviar moltes coses; ara, si es fes, tot seguiria igual. La funció pràctica del rei és tan poc important que anul·lar-la no significaria gran cosa. Canviaria, sí, el símbol, la manera de veure's i de representar-se: un país es faria major d'edat. S'adonaria que els Reis són els pares, i que els pares i els mites hi som per quedar-nos endarrere quan els xiquets, finalment, agafen el camí", ha indicat.

L'article no considera possible una legitimació de la monarquia espanyola a través d'un referèndum. "Com pot tenir legitimitat democràtica una institució que nega l'essència de la democràcia: l'abolició dels privilegis de sang, la igualtat de tots davant la llei i la lliure elecció de les autoritats?", es pregunta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat