La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha advertit durant els actes organitzats aquest dissabte als Caputxins de Sarrià per fer costat la vaga de fam als presos polítics que l'indepedentisme té un problema de manca de coordinació i que això pot provocar el trencament del moviment des de dins. "I això és la recepta de la derrota", ha advertit. També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una breu intervenció desde Ginebra, ha advertit que cal avançar de manera consensuada.

Els actes als Caputxins, que emmarquen les 24 hores de dejuni de diputats i càrrecs independentistes, han començat amb una xerrada protagonitzada per Artadi, junt amb el diputat republicà Ruben Wagensberg i el president del grup de la CUP, Carles Riera.

"Si voleu fem veure que no existeix, però existeix un problema de manca de coordinació", ha alertat la consellera que ha admès que existeix una preocupació de manca d'unitat i de lideratge en el moviment.

"Aquest és el repte més gran que tenim, i quan no li diem a la gent d'una manera coordinada cap a on hem d'anar, cap a on han de destinar les seves energies i com hem de seguir transitant la fase en què estem, és quan sorgiran coses que no aniran bé i moments que ens aniran trencant el moviment des de dins i això és la recepta de la derrota", ha alertat.

La consellera ha reclamat no viure el judici de l'1-O com una derrota i ha emplaçat a "deixar de banda interessos electorals, la preocupació per qui serà hegemònic en l'independentisme, i les mirades de reüll, per seguir treballant conjuntament".

En començar la xerrada, que es proposava evocar la lluita pacífica de Lluís Maria Xirinacs, Riera ha garantit el suport de la CUP a aquest procés si continua endavant, però ha insistit que els cupaires no volen fer “gaires més coses simbòliques”. El diputat ha assegurat que en aquesta fase del procés serà “inevitable” el boicot actiu i la construcció d’una institucionalitat alternativa. “Com més aviat ho assumim més aviat ens en sortirem”, ha reblat.

Riera ha recordat la darrera obra de Lluís Maria Xirinacs alertant contra la “traïció dels líders” quan van pactar la transició desoint el mandat popular i ha reclamat que això no es torni a repetir.

També el republicà Ruben Wagensberg ha insistit que en algun moment caldrà actes de desobediència civil i “la coordinació és un element clau”, però també la persistència. ha apel·lat a l’1-O, "els seus aprenentatges i els seus errors que també són un aprenentatge”.