La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha advertit que, a la llum dels acords que s'hi han adoptat, el Govern no acaba d'entendre massa bé les raons de fer el Consell de Ministres a Barcelona. Pel que fa als episodis de violència que s'han registrat al carrer, ha apuntat, entre altres raons, a la presència d'infiltrats.

En una roda de premsa convocada per fer balanç de la reunió, la consellera ha ironitzat que no ha acabat de veure "grans anuncis", per la qual cosa l'executiu no entén la necessitat de convocar la reunió al centre de Barcelona, amb les dificultats que això ha representat per als ciutadans.

Artadi ha agraït el comportament de la immensa majoria dels manifestants i la comprensió de la ciutadania davant les conseqüències que el Consell de Ministres hagi pogut comportar. Sobre els incidents que hi ha hagut i a les 12 persones detingudes i 18 mossos ferits, ha assegurat que el Govern de Catalunya condemna, com qualsevol dia de l'any, qualsevol acció que sigui violenta.

Això no obstant, ha subratllat el fet que en una part dels casos han estat els mateixos manifestants els qui han aïllat els violents. Artadi ha admès que, davant casos com el de Tamara Carrasco, hi ha manifestants que tenen por d'anar a les concentracions amb la cara tapada, però també ha advertit que rere les caputxes "no sempre hi ha independentistes, no sempre hi ha persones que vulguin actuar de manera pacífica". "Avui s'ha vist persones infiltrades, que no representen el moviment independentista", ha assegurat.

A l'hora de desglossar els acords que afecten Catalunya, la consellera ha retret que l'aeroport del Prat té problemes a resoldre, "però en cap cas era el nom"; també ha deixat clar que el reconeixement polític al president Companys no té cap efecte jurídic i ja es va fer el 2009; mentre que pel que fa als 112 milions en inversions en infraestructures per a Catalunya, es tracta d'obres pressupostades en ocasions anteriors, algunes fa més de deu anys, i que han estat "incomplertes també en diverses ocasions".

"Venir a Barcelona per canviar el nom de l'aeroport, repetir una frase que ja vas dir el 2009 i prometre unes infraestructures que fa deu anys que no s'estan executant, potser no calia venir a Barcelona amb el cost que això ha suposat, el desplaçament, les mesures de seguretat..., per fer això no calia donar-hi una gran transcendència com han fet ells. No es pot pretendre que unes mesures que són estètiques tenen un valor real. No el tenen", ha conclòs.

Pel que fa al comunicat conjunt que van fer públic els dos governs dijous i sobre si això representa una renúncia a la via unilateral, Artadi ha insistit que el diàleg és la via prioritària, però ha reiterat que no descarten "cap mecanisme sempre que sigui democràtic i no violent".