Cada cop són més sonores les patacades de Ciutadans. Només aquest any, Inés Arrimadas n'ha hagut d'encarar dues. Primer, la de Catalunya, on van passar de primera força del Parlament amb 36 diputats a penúltima amb 6 diputats. I ahir a la Comunitat de Madrid, on ho han perdut tot: de 26 escons a la desaparició de l'Assemblea de Madrid, amb un trist 3%. Tot i així, la seva líder estatal s'aferra a la cadira i no plega. Lluny de fer autocrítica, ha assegurat que és el "moment de rellançar el centre polític a Espanya". El seu candidat, Edmundo Bal, s'ha endut un aplaudiment del comitè permanent. Com si res no hagués passat.

En la seva intervenció en obert, Inés Arrimadas ha fet altres anuncis. En primer lloc, que es “reforça” la direcció, justament nomenant Edmundo Bal, i també Daniel Pérez, com a vicesecretaris generals del partit, perquè “representen els valors de Ciutadans”. També ha avançat que emprendran visites a les 17 comunitats autònomes en el marc d’un procés participatiu de la militància que culminarà en una convenció política el pròxim mes de juliol.

I pel que fa a la valoració de la patacada electoral, cap mena d’autocrítica.  L’única “autocrítica” ha estat que el resultat “ha estat dolent”, constatant que no han superat la barrera del 5% i s’han quedat sense representació a l’Assemblea de Madrid. A partir d’aquí, s’ha vantat que tenen el suport dels liberals europeus i ha culpat la dinàmica de la campanya, que “s’ha centrat més en els insults i els crits que en les propostes”. I ha reivindicat la seva formació política, que representa “uns valors molt necessaris per a Madrid i per al conjunt d’Espanya”.

“Vull agrair les 130.000 persones que ens han votat en les condicions més difícils per al centre polític, malgrat la polarització”, ha arribat a dir Inés Arrimadas. I la líder estatal de Ciutadans ha afegit dirigint-se a ells: “No estan sols. Continuarem sent la seva veu. Hem escoltat el seu missatge”. Ha conclòs assegurant que “defensar el centre polític mai no ha estat fàcil” i que “ara es veu més clar que mai que és imprescindible”. El comitè permanent de Ciutadans ha dedicat un aplaudiment a Edmundo Bal, el gran perdedor del 4-M.

La Moncloa assumeix la derrota

La ressaca és molt amarga també per a les esquerres aquest dimecres a Madrid. La piconadora d’Isabel Díaz Ayuso, amb el seu Madrid de canyes i tapes, els ha passat pel damunt. Des de La Moncloa assumeixen la “derrota sense pal·liatius”, i desa en un calaix l’espantall de l’avançament electoral a l’Estat, que planava sobre l’ambient. “Queda per davant una legislatura important”, ha assegurat avui Carmen Calvo. Tot i així, la vicepresidenta espanyola ha avisat Pablo Casado que aquesta no és una victòria seva, sinó d’Ayuso, que “ha guanyat amb el discurs de Vox”. Per això l’ha instat també a reflexionar sobre aquest fet.