La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat aquest dimecres que "el més urgent" és que el seu partit aconsegueixi la presidència del Parlament o impedir que els independentistes revalidin la seva majoria a la Mesa.

"Tot el que hem vist en la legislatura passada ha estat possible perquè la presidenta del Parlament no era la presidenta del Parlament, sinó la presidenta de l'ANC i la delegada de Puigdemont", ha criticat sobre Carme Forcadell en declaracions a Onda Cero.

Arrimadas ha defensat un pacte entre els grups no independentistes, també amb Catalunya en Comú - Podem, per impedir que JuntsxCat i ERC sumin quatre dels set membres de la Mesa "perquè no es repeteixin les barbaritats de la legislatura passada", i ha criticat que des del PP se li retragués demanar una hipotètica abstenció dels comuns durant la campanya i que ara la pressionin, ha dit, per formar Govern.

Preguntada pel candidat de Cs a presidir la Cambra, Arrimadas ha afirmat que el partit no ha pres cap decisió però que el fins ara vice-president segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, té el "millor perfil".

Puigdemont, "gens clar"

"Nosaltres parlarem amb tothom", i ha recordat que alguns dels diputats electes independentistes són a la presó o a Bèlgica, per la qual cosa dubta que el dia de la investidura aconsegueixin els 68 vots necessaris per investir el proper president de la Generalitat.

"No veig gens clar que es posin d'acord" ni que recorrin a les llistes de JuntsxCat i ERC per substituir els investigats, per la qual cosa no descarta postular-se per presidir la Generalitat si les negociacions per investir Carles Puigdemont fracassen.

No obstant això, Arrimadas ha subratllat que la seva prioritat ara és la configuració de la Mesa "perquè no es pot fer una investidura sense que es constitueixi el Parlament".

Ha atribuït la pressió dels populars i socialistes a Cs al "desastre dels resultats electorals" que van obtenir el PSC i el PP en els comicis i ha demanat calma i confiança en l'estratègia del partit taronja.

Junqueras davant del Suprem

Arrimadas ha refusat valorar quina decisió prefereix que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena prengui sobre la permanència a la presó del líder d'ERC i vicepresident de la Generalitat destituït, Oriol Junqueras, perquè creu que seria "fer ingerència política".

"Estaria pressionant una mica el que han de fer els jutges", ha insistit, i ha afegit que Cs treballarà en la defensa del constitucionalisme passi el que passi aquest dijous.