Arran, l'organització juvenil de l'esquerra independentista, ha celebrat aquest dilluns dia 11 de setembre una manifestació a Barcelona amb motiu d'aquesta Diada 2023. Sota el lema "Guanyem la història, fem fora el feixisme", els manifestants han començat la jornada amb un homenatge a Gustau Muñoz, un jove assassinat l’11 de setembre de 1978. A continuació, les joves d’Arran han substituït la placa del carrer Ferran, rebatejant-lo amb el nom de Gustau Muñoz. Més tard ha començat la manifestació, que ha recorregut alguns carrers de Barcelona i ha acabat al fossar de les Moreres. Allà, els membres d'Arran han fet la seva ofrena floral i després han llançat a terra les ofrenes de formacions d'"extrema dreta" com Front Nacional Català, Aliança Catalana, Vox o España2000.

"FNC, VOX, Frente Obrero, España2000 i tota l’escòria feixista: fora dels nostres carrers! Contra l’extrema dreta: ni un pas enrere!", resa una publicació d'Arran a X (antic Twitter). Els militants de la formació juvenil han destruït les diferents ofrenes florals. Finalment, i després de la manifestació juvenil que ha recorregut els carrers de Barcelona i ha acabat amb una ofrena floral al fossar de les Moreres, Arran ha celebrat un acte polític al Mercat del Born, on Marina Gispert, portaveu d’Arran, ha fet una crida al jovent per mobilitzar-se en contra "l’onada reaccionària i espanyolista que vol aniquilar el nostre poble".

Partits i entitats collen per l'amnistia, mentre el PSC opta per la "concòrdia" en l'ofrena floral

Les ofrenes florals al monument de Rafael de Casanova han seguit el seu guió previst. Partits, entitats i institucions han arribat amb els seus discursos, sense sorpreses, i amb la voluntat de marcar perfil amb els altres ens. Els independentistes han reivindicat el dia d'avui per tal d'aconseguir la llibertat de Catalunya, amb l'amnistia i l'autodeterminació en el seu punt de mira. El PSC ha reivindicat el diàleg i el consens com a fórmules per tirar endavant Catalunya, mentre que la Diputació de Barcelona ha seguit la línia de col·laboració entre municipis. Entitats com Òmnium, l'ANC o el Consell de la República han reivindicat l'amnistia i l'autodeterminació. Sobretot l'Assemblea, qui ha volgut collar els partits perquè exigeixin al PSOE reconèixer el referèndum del Primer d'Octubre. Amb tot, qui no ha volgut assistir-ho són la CUP, Cs, Vox i el Partit Popular.