L'arquebisbat de Madrid s'ha mostrat disposat a acollir en "terreny sagrat" les restes del dictador Francisco Franco i assegura que "acatarà" el mandat legal de l'exhumació del dictador un cop sigui "ferm i executiu". Són consideracions que fa en un comunicat després que el Consell de Ministres hagi aprovat un reial decret-llei que modifica la Llei de Memòria Històrica i suposa el primer pas per treure Franco del Valle de los Caídos.

"Com a Església no tenim la competència per valorar la conveniència ni la urgència de la modificació legal; sí mostrar la nostra efectiva disposició per acollir en terreny sagrat les restes mortals d'un batejat", apunta el comunicat.

L'arquebisbat també fa una crida al consens i especialment diu que caldria que govern espanyol i família es posessin d'acord sobre què fer amb les restes del dictador. També demana que un acord entre les diferents formacions polítiques. "Un eventual trasllat s'hauria de fer amb el major consens possible, especialment entre govern i família del difunt", apunten.

En el comunicat, l'arquebisbat diu que l'Església catòlica de Madrid vol "preservar la seva independència política" i centrar-se en "fomentar l'esperit de concòrdia entre tots els espanyols i conrear l'oració per a l'assoliment d'una convivència en pau, justícia i llibertat". 

En la roda posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Carmen Calvo ja ha deixat entreveure que l'Església no seria impediment per a l'exhumació de Franco. "El govern [espanyol] disposa d'instruments en el marc dels acords amb la Santa Seu per procedir en termes d'estricta legalitat a l'objectiu d'exhumar Franco", ha manifestat la vicepresidenta.

A partir del dia 31 d'agost, el govern espanyol donarà 15 dies a la família de Franco per comunicar formalment a l'executiu on vol portar les restes del seu parent. Si no hi ha resposta o no hi ha acord entre els familiars, el govern espanyol decidirà on s'enterra. Calvo ha garantit que, si s'arribés a aquest extrem, les restes es portarien a un lloc "digne i respectuós".