El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha confiat que les bases de la coalició considerin "la dimensió històrica" del moment en què s'"obre una finestra d'oportunitat", i recolzin l'abstenció per permetre la investidura de Pedro Sánchez.

En una entrevista a Radio Euskadi, Otegi ha explicat que la direcció de la coalició va aprovar per unanimitat que els seus cinc diputats al Congrés s'abstinguessin en la investidura de Sánchez i ha recordat que les bases d'EH Bildu voten aquest dijous i divendres si accepten aquesta proposta.

Otegi ha aclarit que la consulta a la seva militància serà vinculant i els diputats votaran segons el que decideixin les seves bases. "Com en totes les votacions hi haurà un sector que votarà que no i un altre que, per responsabilitat històrica" i que serà majoritari, recolzarà aquesta abstenció, ha vaticinat.

"Ens abstindrem perquè som responsables" per "impedir que la dreta governi" i "perquè creiem que s'obre una finestra d'oportunitat per revertir les retallades socials i per vertebrar l'Estat" des del reconeixement el dret a l'autodeterminació, encara que des de "l'escepticisme", ha reflexionat.

Al seu judici, l'Executiu de coalició entre PSOE i Unidas Podemos hauria de "posar en marxa una agenda de democratització real" i per això el moment "té una dimensió històrica".

Otegi ha dit que "l'evolució política de la legislatura serà determinada" pel debat entre Catalunya i l'Estat. "El que hi haurà sobre la taula és la plurinacionalitat i el dret a l'autodeterminació", i caldrà abordar-lo "sense ansietat i sense presses", ha opinat.

Segons ha considerat, "també Euskal Herria hauria de tenir una taula de diàleg sobre el dret nacional basc".