Hores abans que comenci la campanya electoral a Catalunya, el president de la Generalitat i candidat d'Esquerra Republicana ha viatjat fins a Irlanda del Nord on s'ha reunit amb la seva presidenta, Michelle O'Niell i l'alcalde de Belfast, Ryan Murphy, tots dos representants del Sinn Féin i partidaris de la reunificació d'Irlanda. Fa poc més d'un any, quan Aragonès va viatjar a Dublín ja es va reunir amb la presidenta del partit, Mary Lou McDonald, i aquest dijous s'ha trobat al parlament de Stormont per primer cop amb O'Niell que va arribar a la presidència del Ulster després de dos anys de bloqueig per part dels unionistes. I fins a Irlanda del Nord ha portat la seva defensa d'un referèndum acordat, que segons ha assenyalat és un dels seus objectius pels pròxims quatre anys, juntament amb el finançament singular, el reforç de l'estat del benestar i la llengua catalana, si continua sent president de la Generalitat de Catalunya. 

"És la millor solució a qualsevol conflicte polític, també al conflicte entre Catalunya i Espanya", ha afirmat, emmirallant-se amb els acords del Divendres Sant del 1998 que van posar punt final al conflicte a Irlanda del Nord. "Si "es va aconseguir arribar a un acord entre posicions molt allunyades, també ha de ser possible fer-ho a Catalunya", ha insistit el president de la Generalitat. En una compareixença conjunta després de la reunió, O'Neill ha secundat la proposta d'un referèndum perquè siguin els catalans qui decideixi el futur de Catalunya, apostant pel "diàleg i la inclusió", tot desitjant que el referèndum pactat sigui finalment una realitat. Després d'arribar al govern d'Irlanda del Nord, una fita que el seu partit no havia aconseguit fins ara, O'Neill va presagiar que en un termini de deu anys, els irlandesos votarien sobre la reunificació en un referèndum.

El Sinn Féin, un dels seus grans aliats internacionals d'ERC 

Els vincles entre el Sinn Féin i Esquerra Republicana s'han anat fent evidents en els últims mesos. Al octubre, el president del partit Oriol Junqueras va viatjar fins a Belfast per reunir-se amb Gerry Adams, històric dirigent de la formació que va deixar la primera línia política el 2018 i ja va destacar l'exemple dels Acords del Divendres Sant com a via per celebrar un referèndum. Dues setmanes després hi va tornar, en aquesta ocasió amb Arnaldo Otegi, per participar del congrés anual del Sinn Féin i reclamar el dret d'autodeterminació tant de Catalunya com del País Basc. EH Bildu va aconseguir un gran resultat, el millor de la seva història, aquest cap de setmana a les eleccions al Parlament basc, empatant en nombre d'escons amb el PNB tot i que amb menys vots i sense la capacitat de governar. El Sinn Féin també té a l'abast una gran victòria electoral després d'aconseguir ser primera força a Irlanda del Nord. Les enquestes que s'han publicat durant les darreres setmanes els situen també com a guanyadors en unes eleccions a la República d'Irlanda. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!