El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha defensat que la "clau" per acabar amb les actuals disputes entre els dos socis de Govern, JxCat i ERC, és que els republicans assumeixin el lideratge de la Generalitat després de les eleccions previstes per al 14 de febrer.

"El lideratge d'ERC és la clau perquè la pròxima legislatura sigui la que projecti el país de futur que volem construir, que avanci en la reconstrucció econòmica i social, i també en el procés cap a la independència. La clau és la victòria d'ERC", ha assegurat en una entrevista amb Efe.

Segons Aragonès, Esquerra és l'única opció que pot generar els consensos necessaris per combinar una sortida "progressista" a la crisi econòmica i social de la Covid-19 amb la defensa d'una amnistia per als encausats pel procés i la reivindicació de l'autodeterminació.

"Via ampla cap a la independència"

Això és el que el candidat dels republicans per al 14-F defineix com la "via ampla cap a la independència", que es fonamenta en "el diàleg i els acords, també interns en la societat catalana", i allunyats de "la confrontació limitada a aspectes simbòlics".

"El nostre model és l'escocès, és el model de transformar el dia a dia, de transformar la realitat quotidiana, amb l'objectiu de la independència de Catalunya, i sempre oberts a parlar amb tothom", ha subratllat.

Aragonès s'ha mostrat també partidari de reactivar la taula de diàleg entre governs, fruit de l'acord entre republicans i socialistes per investir Pedro Sánchez, una vegada es constitueixi el nou executiu català.

En aquest sentit, ha lamentat que en la passada legislatura només es fes una reunió de l'esmentada taula, una cosa que ha atribuït a les "excuses" del Govern, encara que ha admès que "no és cap secret que JxCat i alguns dels seus dirigents en diverses ocasions han manifestat el seu desacord o els seus dubtes en relació amb aquest instrument d'una taula de negociació".

"Per això també reivindiquem el lideratge des d'ERC, ja que estem convençuts que amb un president d'Esquerra i amb ERC exercint el lideratge des del Parlament i des del Govern, amb la presidència de la Generalitat, instruments com aquest poden avançar més del que ho han fet fins ara", ha agregat.

Encarrilar la solució al conflicte

Aragonès espera que la nova etapa de relacions que s'obrirà entre la Generalitat i el Govern després del 14 F serveixi per encarrilar una "solució política" al conflicte català.

"El camí s'ha obert: el Govern de l'Estat va acceptar l'existència d'un conflicte polític i la necessitat de resoldre'l amb vies democràtiques. Ara el que fa falta és que aquest instrument avanci", ha resolt.

Encara que la recepta dels republicans per superar el conflicte actual passa per "l'autodeterminació i l'amnistia per a tots els encausats" pel "procés", Aragonès no veu amb dolent ulls la possibilitat que, mentrestant, el Govern indulti els dirigents presos per l'1-O i la declaració unilateral d'independència.

"Evidentment, ERC no s'oposarà de cap manera davant de qualsevol pas que suposi una millora de la situació penitenciària i personal dels nostres companys i amics que són a la presó. Però continuem dient que la solució és l'amnistia perquè és una solució política a una repressió que té un origen polític", ha subratllat.