El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que el projecte de pressupost per al 2020 preveu un augment de la partida dedicada al Departament de Salut de 900 milions d'euros respecte el 2017, el darrer any amb comptes públics aprovats.

Això suposa un augment del 10%, ja que fa tres anys es va aprovar un pressupost que preveia 8.876 milions de despesa sanitària. Aragonès ha recalcat que el 2018 s'ha arribat al màxim històric de despesa en salut, fins a 10.400 milions, i que amb aquest increment, que permetrà arribar als 9.700 milions pressupostats, es demostra que la sanitat pública és una ''aposta clara'' de l'executiu català i n'ha recalcat el caràcter ''universal''. Una quarta part de l'increment de 900 milions es destinarà a l'atenció primària.

Aragonès ha recordat que els darrers anys la política sanitària del Govern ja ha començat a revertir la situació que es va donar durant les etapes de ''restriccions pressupostàries''. Ha destacat que l'augment dels metges de primària, la recuperació de les condicions laborals, l'increment de places de residents o algunes inversions en equipaments són mostres d'aquesta voluntat del Govern per ''posar al dia'' el sistema i a la vegada ''projectar-lo'' internacionalment amb reptes com per exemple, contribuir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El vicepresident del Govern ha situat l'envelliment, la cronificació d'algunes malalties, la personalització en l'àmbit de la salut o la necessitat d'innovar són un ''nou paradigma'' que han de fer passar del sistema de salut bàsicament sanitari a un sistema de salut que arribi a tots els àmbits de les polítiques públiques.