La primera jornada de la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Colòmbia ha estat per participar en un acte de memòria per les víctimes de desaparicions forçades al cementiri de Villavicencio, una ciutat situada al departament del Meta, als Llanos Orientales. Des d'allà Aragonès ha anunciat el compromís de la Generalitat de "posar les bases" per arribar el 2030 al 0,7% dels ingressos propis de la Generalitat destinats a cooperació al desenvolupament. 

El president català, que ha explicat que la Generalitat ha dedicat des del 2014 més de 14 milions d'euros en l'àmbit de cerca de persones desaparegudes a Colòmbia, ha garantit un "esforç complementari" d'enfortiment de la política de cooperació per garantir l'objectiu del 0,7%, amb un procés participatiu amb les ONGs catalanes i en el marc del nou Pla Director de Desenvolupament.

Acompanyament de l'ambaixada

Aragonès va arribar a Bogotà dissabte a la nit. Va ser rebut per l'ambaixador a l'aeroport. De fet, representants de l'ambaixada acompanyen en tot moment la delegació catalana, que aquest diumenge s'ha endinsat en un dels territoris més colpejats pel conflicte armat, on s'han registrat 8.356 de les 104.537 víctimes d'aquests crims a tot el país. Durant la visita al cementiri, acompanyat de l'acalde de Villavicencio, Felipe Harman, el president de la Generalitat ha tingut oportunitat d'escoltar el testimoni de persones que han aconseguit recuperar els cossos de fills, marits i familiars, gràcies al suport de la cooperació internacional.

Aragonès ha conversat amb víctimes de les desaparicions forçades a Villavicencio / Arnau Carbonell

El president de la Generalitat ha advertit que la pau no pot construir-se sobre l'oblit, sinó sobre la memòria, la qual cosa obliga a recuperar els cossos de les víctimes del conflicte. En l'acte al cementiri de Villavicencio, que s'emmarca en el Dia Nacional de la Dignitat de les Víctimes de Crims de l'Estat, ha explicat que Catalunya sap el que significa la desaparició de persones, atès que a la Guerra Civil es van registrar 20.000 desaparicions, i que encara s'està treballant en la localització i identificació dels cossos.

0,7%

Una resolució de les Nacions Unides va fixar el 1970 el compromís dels països més rics d'aportar un mínim del 0,7% del seu PIB a la solidaritat i cooperació. Segons la OCDE, només cinc països compleixen aquest objectiu -Luxemburg, Noruega, Suècia, Alemanya i Dinamarca-. L'ONU ha tornat a incorporar la proposta a l'agenda 2030.

En el cas de Catalunya, la partida de cooperació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, que es van aprovar aquest divendres al Parlament i entraran en vigor els propers dies, ascendeix a 65 milions d'euros, la qual cosa representa un 0,21% dels ingressos propis. L'objectiu del Govern és proposarà una fórmula que blinda aquest recorregut fins arribar al 0,7%, garantint que aquest percentatge creixi i mai es redueixi, encara que el context econòmic sigui negatiu, segons ha garantit la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, que acompanya Aragonès al seu viatge de nou dies per quatre països de Sudamèrica. Des del departament d'Exteriors s'assegura que es tracta d'una "gran novetat" dins de la proposta del 0,7% atès que fins ara no s'havia fixat un mètode per assegurar arribar a l'objectiu. 

La cooperació internacional ha permès recuperar i identificar cossos de víctimes / Arnau Carbonell

Tenint en compte que avui el pes de la partida de cooperació és del 0,21% i, per tant, cal augmentar-la un 0,49% per assolir l'objectiu que va fixar les Nacions Unides, el "blindatge" que proposa el Govern seria incrementar com a mínim un 0,07 percentual anualment.

Serret ha destacat que aquest esforç compta amb la complicitat de la societat catalana atès que, segons l'enquesta de cooperació al desenvolupament 2022, tres de cada quatre catalans estan d'acord que la Generalitat compleixi amb el compromís del 0,7%. 

La visita a Colòmbia s'emmarca en un viatge oficial del president de la Generalitat de 9 dies que inclourà també visites a Uruguai, Argentina i Xile.