El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que un nou referèndum d'independència a Catalunya —pactat amb l'Estat— podria celebrar-se "en aquesta legislatura", en referència a la nova legislatura espanyola, o "en un altre moment". Així s'ha expressat en una entrevista a Onda Cero aquest dimecres, en la qual la periodista Julia Otero li ha preguntat al president si el referèndum té una importància menor per a Esquerra Republicana que no pas altres qüestions. "El referèndum ens importa molt, sempre", ha asseverat Aragonès, tot afirmant que, si fos per ell, "ja s'hagués celebrat". Amb tot, el president ha reivindicat una consulta acordada amb l'Estat com la millor opció, i, tot i que ha admès que no és "una qüestió fàcil", ha apuntat que, en la pròxima legislatura, s'ha de "resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya", fet que implica establir les "condicions" per celebrar una consulta vinculant. 

En aquest sentit, Aragonès ha recordat que fa quatre anys el president espanyol, Pedro Sánchez, va dir que "les penes als condemnats del procés es complirien íntegrament", i que, dos anys després, el 2021, es van produir els indults que van permetre l'alliberament dels presos. "Al juliol, es va dir, per part de Pedro Sánchez i de Salvador Illa que no hi hauria amnistia, i avui dia es dona per descomptat que un acord per l'amnistia és imprescindible per a avançar", ha assenyalat. Així, el cap de l'executiu s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que se celebri un referèndum i ha assegurat que el "futur està per escriure".

Aragonès, sobre les negociacions per al traspàs de Rodalies: "No anem bé"

Respecte de les negociacions amb el PSOE de cara a la investidura de Sánchez, Aragonès ha explicat que hi ha "avenços i converses" en algunes qüestions, però, en canvi, ha lamentat que hi ha dos àmbits amb pocs avenços: el traspàs de Rodalies i la millora del finançament de Catalunya. "No anem bé", ha afirmat. Ha defensat que "el traspàs de Rodalies és imprescindible" perquè la Generalitat i els diferents ajuntaments catalans puguin gestionar el servei, les infraestructures i els operadors de la xarxa ferroviària. La periodista ha assenyalat a Aragonès que, si es produeix aquest traspàs, la Generalitat serà responsable dels retards i els problemes que es produeixin en els trens. "Estem disposats a assumir el cost polític, volem tenir la responsabilitat i totes les eines", ha respost Aragonès. D'altra banda, ha recordat la necessitat de reduir el dèficit fiscal que pateix Catalunya perquè "té efectes negatius sobre l'estat del benestar". 

Sobre l'acord assolit aquest dimarts entre el PSOE i Sumar per revalidar un nou govern de coalició, Aragonès ha plantejat que cal saber com s'implementaran les mesures proposades. Tal com va expressar-se el PNB, Aragonès s'ha mostrat preocupat per la possible invasió de competències de la Generalitat d'algunes mesures, i també quina serà la seva dotació pressupostària per tal que la Generalitat no n'hagi d'assumir el cost. "Que no facin el titular i nosaltres posem els diners", ha reblat Aragonès. En aquest sentit, ha retret que no s'hagi inclòs una millora del finançament en l'àmbit sanitari. Amb tot, ha afirmat que el de Sumar no és l'únic acord per poder tirar endavant la investidura, i ha recordat que "totes les formacions són imprescindibles".