La proposta de finançament singular del Govern preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir "la clau de la caixa" d'uns 52.000 milions d'euros anuals, segons va explicar la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa aquest dimarts. El nou model de finançament plantejat es basa en la "sobirania fiscal plena" i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost de societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%. Així, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021. Que la idea no agradaria a la premsa espanyola no ha de sorprendre a ningú, i que aquest dimecres la premsa espanyola trauria foc pels queixals, tampoc. "Aragonès demana una quota basca pel finançament de Catalunya", titula El País que, si obres el diari, el titular a dins és diferent: "Un vestit a mida per Catalunya restaria una cinquena part de recursos al finançament autonòmic". Catalunya també rep de valent amb el segon titular principal, en aquest cas sobre la llei d'amnistia: "El PP avança cap a un xoc institucional per l'amnistia". El rotatiu adverteix que "la majoria popular al Senat iniciarà un 'conflicte entre òrgans' amb el Congrés, mai utilitzat en democràcia".

El País
El País

"El Senat acusa el Congrés de 'reforma constitucional encoberta'", titula El Mundo l'endemà que la senadora del PP Alícia García anunciés que la Cambra Alta activarà els mecanismes necessaris per elevar el que la llei del Tribunal Constitucional (TC) denomina "conflicte entre òrgans constitucionals". Ho farà per resoldre el xoc d'atribucions entre Congrés i Senat que, a parer del PP, suposa la llei d'amnistia. Els populars s'agafen així a la línia d'actuació suggerida pels lletrats de la Cambra Alta, que en un informe debatut aquest dimarts a la mesa plantejaven aquest pas que podria acabar al Constitucional. "El grup popular proposarà que aquesta cambra, en defensa de les seves atribucions, insti formalment al Congrés a retirar la llei d'amnistia per ser una reforma encoberta de la Constitució". Així doncs, la imatge escollida pel diari és la de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el lletrat major del Congrés, Fernando Galindo, el qual assegura està "entre l'espasa i la paret".

El Mundo
El Mundo

L'ABC també trina amb la proposta del Govern: "Aragonès exigeix ara la independència fiscal de Catalunya". Un cop es va presentar la proposta aquest dimarts, el govern espanyol va respondre dient que el model s'ha de debatre conjuntament amb la resta de territoris. "Venen propostes per part de la comunitat autònoma de Catalunya, però n'hem rebut també d'altres comunitats", va dir el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Segons va afegir la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, la voluntat de l'Estat és arribar a un acord amb "el conjunt" de les comunitats, també les governades pel PP. D'altra banda, el diari destaca la polèmica dins el PP provocada, segons assegura, pel "retard de Feijóo a l'hora de nomenar candidats" a les llistes catalanes i europees. 

ABC
ABC

"La Moncloa s'entrega a un govern d'Illa en minoria", considera La Razón que assegura que els de Pedro Sánchez es posen en mans de "la guerra interna de l'independentisme" i confien en el fet que el dirigent del PSC, Salvador Illa, aconsegueixi un govern en minoria després de les eleccions del pròxim 12 de maig. "A l'equip del president treballen com a escenari principal de les eleccions catalanes amb la idea que són una finestra d'oportunitat 'sense precedent històric' per a Illa perquè el xoc entre ERC i Junts els permetrà governar en solitari, encara que això torni a portar a un Parlament bloquejat, però sota 'la fita' que tingui al capdavant de la Presidència de la Generalitat un socialista", afegeix el diari de Madrid.

La Razón
La Razón

"El PP obre la porta a recórrer la tramitació de l'amnistia al TC", indica La Vanguardia sobre l'activació dels passos per un xoc constitucional entre el Congrés i el Senat per la llei d'amnistia anunciat pel PP aquest dimarts. D'altra banda, el rotatiu es preocupa per la sequera i, sobretot, per la producció del cava del Penedès. “Ningú que sigui viu avui recorda una cosa igual”, lamenta amargament el viticultor de 60 anys de Vilafranca del Penedès Narcís Fàbregas, entrevistat pel diari, que afegeix que mai no havien vist que els seus ceps, principalment de les varietats xarel·lo i ull de llebre, morissin assedegats.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico, que com és normal es fa ressò de la "proposta de finançament a la basca", opta però una fotografia d'un laboratori acompanyada d'un titular esperançador: "Aliança contra el càncer". Barcelona ha posat en marxa un projecte pioner que reunirà oncòlegs de primer nivell i científics amb diferents especialitats en un mateix laboratori per accelerar la lluita contra el càncer. "Aquest projecte permetrà accelerar la transferència del coneixement dels laboratoris a la pràctica clínica i viceversa", explica Francesc Posas, director de l'IRB Barcelona, ​​el centre que acull aquesta iniciativa. El rotatiu recorda que cada any, més de 280.000 pacients són diagnosticats amb càncer a Espanya

El Periódico
El Periódico

"El Govern proposa recaptar tots els impostos", titula l'Ara que, per contra, escull una fotografia que posa la pell de gallina acompanyada del següent text: "Gaza es mor de gana". Els treballadors penitenciaris segueixen en peu de guerra i insisteixen a demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i reclamen al president Pere Aragonès que els destitueixi si no deixen el càrrec. "No volem mans tacades de sang", van dir aquest dimarts portaveus dels treballadors en roda de premsa després de la mort d'una treballadora de Mas d'Enric a mans d'un intern. Doncs bé, el diari català assegura que "es tripliquen les agressions als funcionaris de presons en set anys". 

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui esquinça el Parlament i titula: "Final abrupte". El diari català explica que la convocatòria d'eleccions i, per tant, el final d'aquesta legislatura, "congela força projectes del Govern i les negociacions sobre autodeterminació i finançament amb l'Estat, la governabilitat del qual també es posa en qüestió". Precisament aquest dimarts, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja va publicar el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de maig firmat pel ja president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!